Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za Brnem vzniká uprchlický tábor uprostřed ničeho. Půjdou sem ukrajinští Romové

Do každého domku se vejdou čtyři postele pro dospělé. Stěny jsou ale plastové, a jakmile začne na domky svítit slunce, je v nich horko. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Do každého domku se vejdou čtyři postele pro dospělé. Stěny jsou ale plastové, a jakmile začne na domky svítit slunce, je v nich horko. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Od pátku začne za Brnem fungovat stanový uprchlický tábor asi pro šedesát lidí. Sloužit bude hlavně pro ukrajinské Romy do doby, než jim úřady zkontrolují doklady a vyloučí dvojí občanství. Tábor leží poblíž automotodromu u Ostrovačic v žebětínských lesích, daleko od centra města, bez městské dopravy.

Hasiči, policisté i hejtman tomu říkají stanové městečko. Ve skutečnosti nouzové ubytování pro uprchlíky vyrůstá v Ostrovačicích u Brna na bývalém parkovišti, vedle sloupů s vysokým napětím a u lesa, kde nic není, ani stín.

Přes silnici se celé středeční dopoledne nese ohlušující řev motorek, které na blízkém automotodromu trénují, takže není skoro slyšet vlastní slovo. Až se uprchlíci rozhlédnou kolem, uvidí také zrezivělé pouliční lampy nebo červenobílý vysílač mobilního operátora. Nejbližší obydlené místo je městys Ostrovačice, tři a půl kilometru, na druhou stranu pak samota Kývalka, dva a půl kilometru.

Z centra Brna je to sem skoro půl hodiny autem. Autobusová zastávka tu sice je, ale pro meziměstské dálkové spoje, hromadná doprava sem zajíždí na znamení jednou za dvě hodiny.

Právě tady, uprostřed žebětínských lesů, se rozhodl Jihomoravský kraj vybudovat stanový tábor pro uprchlíky, kteří nemají jiné ubytování a musejí počkat několik dní na lustraci, zda nemají maďarské občanství. V drtivé většině se to týká ukrajinských Romů, mezi přicházejícími, kteří dvojí občanství mají, je podle odhadu hejtmana asi dvacet procent. Nemají tedy právo na dokumenty pro uprchlíky, ani dávky.

Ti, kdo tady skončí, se tak mohou při čekání na zkontrolování dokumentů potěšit při jasném počasí výhledem na kouřící chladicí věže elektrárny v Dukovanech, vzdálené pětatřicet kilometrů. Tábor má začít fungovat v pátek odpoledne.

„Musíme zajistit ubytování pro lidi, kteří musí být lustrovaní ze strany Maďarska, což většinou jeden dva dny trvá. Jde opravdu o krátké přechodné ubytování, jaké bylo dosud na výstavišti, kde bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější