Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak skloubit kombinované studium a práci? Absolventi vysoké školy popisují své zkušenosti

Zvládat studium i práci zároveň rozhodně není pro každého. U vysoké školy se jedná o několikaletý závazek, kvůli němuž musí studenti upozadit celou řadu svých dalších aktivit. Přečtěte si postřehy dvou čerstvých absolventů bakalářského studia v kombinované formě na soukromé Vysoké škole NEWTON, a s., v zahraničí jako NEWTON University, a zjistěte, jak lze vedle hlavní profese také několik let studovat.

Kombinované studium představuje ideální cestu pro všechny, kteří do akademického prostředí nikdy nevstoupili nebo z něj třeba vystoupili před jeho ukončením. Zpravidla jej navštěvují pracující lidé, kteří si zvolili profesní dráhu namísto té studijní. Mnoho z nich může v pozdějším věku takového rozhodnutí litovat, nicméně prezenční forma pro ně již nepředstavuje optimální volbu.

V České republice sice existuje také tzv. dálkové studium, to se však od kombinované formy znatelně liší. Zatímco u dálkového studia jsou studenti odkázáni zcela na sebe a během celého roku se jedná výhradně o samostudium, u kombinovaného studia se můžete během několika víkendů dotknout také prvků prezenční výuky.

Obchodník Tomáš Perlovský a ředitelka mateřské školy Helena Kloudová si pro své studium zvolili právě soukromou vysokou školu NEWTON University. Mnoha studentům v této formě vyhovuje právě soukromá instituce, jelikož na veřejných školách se často cítí jako pouhá položka v seznamu studentů. A jaké dojmy naopak posbírali během studia na NEWTON University zmiňovaní absolventi?

Studujte to, co se vám v kariéře skutečně hodí

Tomáš i Helena studium započali kvůli doplnění svého vzdělání. „Před více než 10 lety jsem studoval. Prošel jsem si dvěma veřejnými vysokými školami a popravdě jsem se na studium vykašlal. Dnes mě to mrzí,” říká bez okolků Tomáš.

Jeho výběr školy se odvíjel od dosavadní práce, v níž uplatnil poznatky ze studia marketingu. „Vybíral jsem obor, který souvisí s mou profesí, a zároveň jsem věděl, že už nechci na veřejnou školu, kde mě zase budou brát jen jako položku v seznamu bez individuálních potřeb. NEWTON mě zaujal možností studovat marketing a management, to se mi v práci hodí,” popisuje.

Stejně tak uvažovala i Helena. „Chyběl mi vysokoškolský titul. Hledala jsem inspiraci, chtěla jsem potkat zajímavé lidi a vzdělávat se u lektorů, kteří rozumí svému oboru. NEWTON mě oslovil tím, že nabízel management lidských zdrojů. Přesně to jsem chtěla studovat a potřebovala pro svoji práci,” říká.

U specializačních předmětů se pracuje v menším skupinkách. Vztahy vyučujících a studentů jsou díky tomu provázanější.

Týmová práce se vyplácí

Vedle šesti víkendových vyučovacích bloků přímo na univerzitě dostávají studenti k vypracování hned několik semestrálních prací. Tento styl výuky pak prokládají domácím samostudiem. „Oproti prezenčním studentům nás učitelé rozhodně nešetřili. Měli jsme spoustu domácích prací a každý předmět byl zakončený zkouškou. Velkým benefitem studia bylo, že jsme si výuku obohatili svými zkušenostmi z praxe,” popisuje Helena.

Během studia si však studenti náležitě pomáhají a sdílejí spolu informace i dosažené úspěchy. „Stala se z nás dobrá parta. Kolektiv drží pohromadě, jsme na jedné lodi. Jsem mnohem spokojenější než na veřejné škole,” říká Tomáš.

„Komunikovali jsme spolu na přednáškách, ve facebookové skupině i osobně. A několikrát jsme se po zkouškách sešli na oslavu,” doplňuje Helena.

Jak zvládnout studium s prací a rodinou

Volný čas bývá mnohdy rozhodujícím faktorem, na který se potenciální uchazeči o kombinované studium upírají. „Některé věci jsem si odepřela. Omezila jsem fotbalové tréninky i hraní divadla a zaměřila se na odborný rozvoj,” říká Helena. S rodinou to ale podle ní tak snadné není. „Tu jsem se snažila neochuzovat. Naštěstí už mám velké dcery a manžel byl velice vstřícný. Všichni mi pomáhali hlavně v období zkoušek,” popisuje.

Helena si kvůli studiu brala také dovolenou. „Bylo to hlavně před zkouškami. Nedokážu se učit po nocích, potřebuji jít nejpozději v 11 spát. Tak jsem se někdy učila o dovolené,” vysvětluje. Na každé zkouškové období využila dva dny volna, za tři roky studia se tak jednalo o 12 dní.

Je studium opravdu přínosné?

„Teď se nemůžu vyhnout klišé,” odpovídá na otázku Tomáš, „ale škola mě obohatila v náhledu na společnost. Umím hodnotit věci kolem sebe mnohem lépe, zlepšilo se mi kritické myšlení, zaměřuji se i na pozitivní kritiku,” vysvětluje.

Bezprostředně po výuce lze aplikovat naučené informace přímo v praxi. „Na NEWTONu jsem se rozvíjela v dovednostech, které potřebuji jako ředitelka školky. Zajímá mě přístup k lidem jako k individualitám, chci vědět, co potřebují, kam směřují a jak jim s tím mohu já pomoct. Kromě toho jsem čerstvě získané znalosti vždy hned probrala s kolegy,” popisuje Helena.

Ta se po úspěšném absolvování bakalářského studia přihlásila rovnou na studium magisterské, jenž je možné studovat taktéž kombinovanou formou a podobně jako v bakalářském stupni se zaměřuje na studium managementu, studium psychologie či studium podnikání. Pro lidi z praxe nabízí NEWTON University také profesní vzdělávací programy a můžete tak zde zahájit studium MBA, či studium MSc. a LL.M.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější