Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Slovensko dodá Ukrajině houfnici Zuzanu. Jak je na tom v porovnání s ruskou Mstou?

Samohybná houfnice Zuzana. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Samohybná houfnice Zuzana. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
  • Co se děje na sever od Chersonu.
  • Jak se Rusové chtějí vyhnout pokusu o překročení řeky v Severodonecku.
  • Američané nakonec pošlou na Ukrajinu HIMARS – v čem se liší od původně avizovaného M270?
  • Mapy dne – Cherson a Donbas

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z 31. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Válka pro Zuzanu 2. Slovensko dodá v brzké době Ukrajině samohybné houfnice Zuzana 2, které se vyrábí v Dubnici nad Váhem. Na návštěvě Kyjeva to oficiálně potvrdila prezidentka Zuzana Čaputová. Jedná se o 155milimetrovou houfnici umístěnou na tatrováckém podvozku 8×8. Posádka je na rozdíl od některých konkurentů skryta v pancéřované věži a korbě a je chráněna před střepinami a střelami malých ráží.

Nová verze je nástupkyní Zuzany 2000. Když o jejím nákupu v počtu 25 kusů nečekaně rozhodlo ministerstvo obrany za dob, kdy mu vládl proruský politik Andrej Danko ze Slovenské národní strany, vyvolalo to kritiku. Původní Zuzany byly stále kvalitní a slovenské armádě mnohem víc chyběly jiné typy moderních zbraní.

S odstupem času najde Dankova akvizice užití u Ukrajinců, kteří dostanou osm čerstvě vyrobených strojů (posádky pro ně se už cvičí). Navíc, pokud se Zuzany 2 ve válce osvědčí, je šance, že pro ně státní firma Konštrukta získá nové zákazníky. Aktuální boje totiž zvýraznily význam moderního dělostřelectva.

Co Zuzana 2 dokáže a jaké je srovnání s ruskou konkurencí. Když se posuzuje účinnost dělostřelectva, největší pozornost se věnuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější