Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo je nový šéf armády Karel Řehka: důstojník speciálních sil s výbornou reputací, který nemlčí před politiky

Nastupující šéf české armády Karel Řehka. Foto: Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
Nastupující šéf české armády Karel Řehka. Foto: Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

Armádního generála Aleše Opatu vystřídá na začátku července v čele vojska Karel Řehka. Důstojník s válečnou zkušeností z Afghánistánu i civilní zkušeností s působením v čele národního kyberbezpečnostního úřadu. Jeho výběr zřetelně ukazuje, jakou armádu chce vláda mít.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když začal ani ne dvacetiletý Karel Řehka v první polovině 90. let chodit se svou budoucí manželkou, její rodina nebyla nadšená. Zvlášť bratr, který se předtím vrátil z vojny. „Prý vždy prohlašoval, že si domů může přivést, koho chce, jenom ne ‚lampasáka‘,“ vzpomínal Řehka.

Bylo to před pár lety v rozhovoru s Deníkem N, jehož tématem byla i proměna myšlení v armádě a posun, který vojsko za dvacet let v NATO, respektive od komunistické doby, urazilo. A Karel Řehka tuto změnu ilustruje nejspíš nejlépe.

„Vy vidíte jinou variantu než Řehku?“ reagoval pro Deník N vysoký armádní důstojník poté, co médii prošla informace, že ministryně obrany Jana Černochová neprosadila u prezidenta Miloše Zemana šéfa armádní sekce rozvoje sil generála Iva Střechu. Onen důstojník s tím názorem není osamocený.

Řehka je brigádní generál, muž s jednou zlatou hvězdou na výložkách. Česká armáda má ještě tři vyšší generálské hodnosti. To je jeden z momentů, který je na jeho výběru neobvyklý: Náčelníkem generálního štábu se stávají alespoň dvouhvězdičkoví generálové.

Zároveň to ale není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější