Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajincům s HIV válka komplikuje léčbu doma i v zahraničí. O nákaze od uprchlíků se šíří dezinformace

Ilustrační foto: Public Domain Pictures, Pixabay
Ilustrační foto: Public Domain Pictures, Pixabay

Válka na Ukrajině komplikuje život i tamějším lidem s HIV. Neznepokojují je tak „jen“ všudypřítomní ruští vojáci a jejich bomby, střelba a zvěrstva páchaná na civilistech. Životy lidí s HIV jsou totiž závislé na odpovídající a pravidelné léčbě. Dostat se k náležité péči není ve válkou zmítané zemi snadné. V obtížné situaci se ale ocitají i ti, kteří uprchli do zahraničí. Ukrajinští migranti se stávají předmětem dezinformací, které přispívají ke stigmatizaci onemocnění.

Situace Ukrajinců žijících s nákazou virem HIV je nejen v samotné zemi, která je už stým dnem pod palbou ruských vojáků, ale i na útěku velmi obtížná. Přístup k životně důležité léčbě, ve které je klíčová pravidelnost, komplikují na Ukrajině přerušené dodávky léčiv v důsledku války. V zahraničí pak takovým lidem může znesnadňovat léčbu například stud nebo strach z odmítnutí v hostitelské zemi, jejichž příslušná zdravotnická zařízení mohou být přeplněná.

Život s HIV ve válce

„Situace lidí žijících s HIV na Ukrajině je zoufalá. Snažíme se lidem v nouzi dodávat léky, jídlo a další pomoc, ale práce je nebezpečná a dobrovolníci riskují své životy,“ řekl Dmytro Šerembej, vedoucí neziskové organizace 100procentní život, která pomáhá lidem s HIV.

Alina Šabanovová se léčí i navzdory válce stále na Ukrajině. Je jednou z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Zdravotnictví

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější