Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Domů už se vrátil každý pátý Ukrajinec, odhadují hejtmani. Zmatků s počty má ubýt

Žádný úřad v Česku nesleduje počty ukrajinských uprchlíků, kteří se vrátili do vlasti. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Žádný úřad v Česku nesleduje počty ukrajinských uprchlíků, kteří se vrátili do vlasti. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku se registrovalo více než 360 tisíc ukrajinských uprchlíků. Podle hejtmanů se už ale nejméně pětina z nich vrátila na Ukrajinu. Konkrétní čísla ministerstvo vnitra nemá, protože Česko neleží na hranicích schengenského prostoru. Návraty Ukrajinců do vlasti na konkrétních číslech dokladuje Slovensko, které počty uprchlíků na hranicích monitoruje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kolik je v Česku ukrajinských uprchlíků? Otázka, na kterou potřebují odpověď například starostové obcí nebo hejtmani. „Je to velmi důležité číslo, od kterého se odvíjí zajištění kapacit ubytování, škol a zdravotnických zařízení či plánování veřejné dopravy. Je to podstatné i pro samosprávy, aby věděly, kolik lidí a jací se v jejich obci pohybuje,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

„Měli bychom mít rámcovou představu, jaký podíl lidí, kteří prošli uprchlickými asistenčními centry, tady skutečně zůstal. Podle toho můžeme zjistit, jestli pro ně máme dostatek kapacit ve školách, ve školkách nebo v nemocnicích,“ souhlasí Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje, kde je nejvíce ukrajinských uprchlíků v přepočtu na obyvatele.

Ministerstvo vnitra ale zatím přesné počty nemá. „K dnešnímu dni jsme dočasnou ochranu udělili celkem 360 370 Ukrajincům prchajícím před válkou. Vzhledem k tomu, že Česko neleží na vnějších hranicích EU, není možné návraty uprchlíků zpět na Ukrajinu evidovat,“ řekla včera Deníku N mluvčí resortu Hana Malá.

Podle Českých drah odjíždí denně ze země

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější