Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská válka vyvolává nedostatek potravin. Které země jsou na dovozu z Ruska a Ukrajiny nejzávislejší?

Předválečná sklizeň na Ukrajině. Foto: Larisa Ljundovskaja, Adobe Stock
Předválečná sklizeň na Ukrajině. Foto: Larisa Ljundovskaja, Adobe Stock

Obnovená ruská agrese vůči Ukrajině dopadá i mimo oblast bojů. Jedním z nejdiskutovanějších, i na půdě OSN, v NATO a mnoha zemích, se stal problém dodávek zemědělských produktů, ale například i hnojiv na světový trh. Vysvětlujeme, kterých zemí světa se problém dotýká nejvíc a jaká jsou možná řešení.

Vzhledem k ruské blokádě plavby z ukrajinských přístavů přes Černé moře je velké množství ukrajinských produktů, především obilovin, určených pro vývoz stále na ukrajinském území. Podobně je na tom i velké množství produktů pocházejících z Ruska, které vzhledem k válečné situaci také omezuje svůj vývoz a využívá tuto kartu jako jednu z forem nátlaku na ukončení sankcí.

Rusko a Ukrajina jsou v tomto ohledu v globálním měřítku naprosto klíčovými státy, jelikož dohromady tvoří asi třetinu světové produkce obilnin – složky, bez které by nebylo možné uživit asi třetinu globální populace.

Dle dat Organizace pro výživu a zemědělství OSN je asi 50 států světa závislých na dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny a Ruska z alespoň třetiny, a 26 států dokonce více než z poloviny.

Jedná se z velké části o státy oblasti širšího Blízkého východu a afrického kontinentu. Nalezneme mezi nimi však také třeba evropské

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Zemědělství

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější