Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rathovy lyže a ping-pong v galerii. Ústí nad Labem má dvě nové kulturní destinace

Barikáda z roku 1848 byla i kulturním rozhraním. Z výstavy Naši Němci v Ústí nad Labem. Foto: Collegium Bohemicum
Barikáda z roku 1848 byla i kulturním rozhraním. Z výstavy Naši Němci v Ústí nad Labem. Foto: Collegium Bohemicum

Město Ústí nad Labem obohatily díky evropským penězům dvě nové kulturní instituce: spolek Collegium Bohemicum zaštiťující rozsáhlou výstavu Naši Němci a Dům umění Ústí nad Labem. Dříve přehlížené pohraniční regiony jsou tak odškodňovány. I když místní politici na tom velkou zásluhu nemají.

V Mnichově bylo v roce 2020 otevřeno Sudetoněmecké muzeum mapující kulturní historii sudetských Němců. Podobná instituce by logicky měla existovat i v Česku, přestože se stát po druhé světové válce této jazykové menšiny zbavil.

České muzeum česko-německo-rakouského soužití se skutečně začalo plánovat snad ještě dříve než to mnichovské. Ale projekt nešel zdaleka tak hladce a nakonec trval více než deset let.

Jeho sídlem se stala budova Muzea města Ústí nad Labem, honosná, ale donedávna chátrající. Aby město dosáhlo na nákladnou rekonstrukci, zavázalo se vybudovat centrum česko-německých studií ve formě všeobecně prospěšné společnosti Collegium Bohemicum.

Ta by se měla věnovat výzkumu česko-německých a česko-rakouských vztahů v minulosti naší země. Hlavním projektem společnosti se měla stát prestižní stálá expozice Naši Němci, která by zabrala jedno patro muzea; přesněji dvě půlpatra.

Stát a město měly dodat desítky milionů korun na provoz instituce, evropské strukturální fondy pak více než 300 milionů korun na rekonstrukci budovy. Zřizovatelem Collegia se staly čtyři subjekty – ministerstvo kultury, ústecký magistrát, ústecká Univerzita J. E. Purkyně a Společnost pro dějiny Němců v Čechách.

Tak složitá struktura brzy projevila své slabé stránky.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Kulturní provoz

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější