Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Česku načas zůstane přístup k levnější ruské ropě. Pomůže to s cenami benzínu?

Česko bude stále odebírat levnější ropu z Ruska. Co to udělá s tuzemskými cenami? FOTO: Adobe Stock
Česko bude stále odebírat levnější ropu z Ruska. Co to udělá s tuzemskými cenami? FOTO: Adobe Stock

Zástupci členských států Evropské unie se domluvili na postupném embargu na ruskou ropu. Jako první se zastaví přísun ropy do přístavů, později se uzavřou i kohoutky ropovodů. Evropský trh je přitom pro Rusko klíčový, Kreml bude muset hledat odbytiště v jiných koutech světa. Nové dodavatele naopak budou muset hledat i země EU.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po uvalení embarga na ruské uhlí se členské země EU shodly na dalším významném kroku – v průběhu noci na úterý oznámily, že skončí s odběrem ruské ropy. Důvodem je válka na Ukrajině, ukončení odběru suroviny má zvýšit finanční tlak na Kreml. Jako první má skončit doprava ropy do Evropy tankery. Dodávky skrze ropovody dále poběží, i ty by se ale měly časem vypnout.

„Ke konci roku se prakticky zastaví okolo 90 procent ropných importů z Ruska do EU,“ napsala na Twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Embargo na ropu z Ruska bylo dlouhou dobu označováno za „schůdnější“ variantu než zastavení plynu, na kterém je Evropa závislá ve větší míře.

Kromě zastavení ropných tankerů, které do Evropy dováží asi dvě třetiny celkového množství ruské ropy, se embargo dotkne také ropovodů. Konkrétně by se do konce roku měla uzavřít severní větev ropovodu Družba, kterou proudí ropa do Německa a Polska. Naopak jižní větev, na kterou se spoléhají Maďarsko, Slovensko a Česko, dále poteče.

Embargo rozdělí Evropu na dvě části. Jedna bude muset najít nové odběratele, druhá bude dále spoléhat na ropu z Ruska a vyrábět z ní naftu a benzín. Rusko přitom teď na trzích nabízí svou ropu se slevou. Například Česko ale surovinu odebírá i z jiných než ruských zdrojů. Cena severomořské ropy Brent se po oznámení embarga dostala k úrovni 120 dolarů za barel. Podle analytiků se tak nedá očekávat, že by ceny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější