Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlomová zbraň pro Ukrajinu? Rakety s dostřelem do hloubi Ruska jí Biden nepošle. Ale ani to nesliboval

Salvový raketomet M270 během cvičení amerických vojáků v Jižní Koreji. Foto: Ministerstvo obrany USA
Salvový raketomet M270 během cvičení amerických vojáků v Jižní Koreji. Foto: Ministerstvo obrany USA

Před čtyřmi dny řada médií šířila až fantasticky znějící zprávu o tom, že USA dodají Ukrajině raketomety schopné salvami zasahovat cíle na stovky kilometrů daleko. Když včera prezident Joe Biden popřel, že by se chystala dodávka zbraní schopných zasáhnout cíle v Rusku, znělo to bezmála jako zrada.

O zradě mluví například republikánský senátor Lindsey Graham. Reálně si na to, co dalšího Američané pošlou Ukrajině, ještě musíme počkat – USA minimálně část svých zbrojních zásilek oficiálně zveřejňují, na rozdíl například od Česka.

Jisté je, že list Washington Post a stanice CNN informovaly v pátek o plánovaných dodávkách salvových raketometů (v americké terminologii známých jako MLRS – Multiple Launch Rocket System). Deník N o tom přinesl krátkou zprávu.

CNN ovšem také napsala, že „americký systém může vystřelit salvu raket na vzdálenost stovek kilometrů“. A to už je nepřesné. Jenže zpráva od stanice s velkým dosahem – patrně i proto, že to byla dobře znějící zpráva a lidé sledující boj Ukrajinců proti ruské agresi tuto zbraň obráncům přáli – ožila na sítích vlastním životem.

Raketomet HIMARS, lehčí a snáze nasaditelná verze raketometu M270. Foto: Námořní pěchota USA

Sami Ukrajinci opakovaně americké salvové raketomety (ať už pásové M270, nebo kolové M142, známé též pod zkratkou HIMARS) zařazovali velmi vysoko na seznam zbrojních priorit.

„Teď se odehrávají klíčové momenty bitvy o Donbas. Je důležité, abychom měli těžké zbraně – dělostřelectvo, salvové raketomety, obrněná vozidla, tanky. To nám dává možnost k protiútoku. Potřebujeme těžké zbraně tak brzy, jak jen to jde,“ řekl Deníku N poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva.

Je přitom klidně možné, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější