Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Terapeut: Děti si na internetu samy určují diagnózu, jsou z nich profesionální pacienti

Děti považují sebevraždu za něco úlevného, říká psychoterapeut Dan Horyna. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Děti považují sebevraždu za něco úlevného, říká psychoterapeut Dan Horyna. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Dan Horyna funguje jako psychoterapeut pro dospělé, kvůli situaci způsobené kritickým nedostatkem dětských psychologů a psychiatrů se už ale začal věnovat i dětským pacientům. Poprosili jej o to zoufalí rodiče, kterým se pro své děti nepodařilo sehnat dětského odborníka. Horyna tvrdí, že děti mimo jiné ničí sociální sítě a často i nedostatečný kontakt právě s rodiči.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme:

  • Jaké pocity ventilují děti před psychoterapeutem?
  • Co nutí děti se sebepoškozovat?
  • Proč počet psychicky nemocných malých pacientů stoupá?
  • Proč se rodiče a děti odcizují?

Jste psychoterapeut pro dospělé. Jak se u vás jako klienti ocitly děti?

To, co se teď v posledních dvou, dvou a půl letech odehrává, vytvořilo obrovský tlak na celou společnost. A děti to odnášejí nejvíc, protože my už jsme na rozdíl od nich schopni ty stavy nějakým způsobem překonávat. Přišli za mnou jedni rodiče s tím, že vědí, jak pracuji, a požádali mě o pomoc: mají třináctiletou dceru, která to teď nezvládá a nemohou ji nikde umístit. Problém totiž je, že v naší zemi je absolutní nedostatek dětských psychologů a psychiatrů. Ten strašný podstav si lidé ani neumějí představit. V minulosti se to nějak dalo pytlíkovat, ale teď je takový nárůst psychických potíží dětí, že máme velký problém.

Jelikož nemají kam dceru umístit, přikývl jsem s tím, že jsem těm rodičům vysvětlil: Nejsem dětský psycholog, ale samozřejmě to můžeme zkusit. A kdyby tady to dítě cítilo nějakou podporu, dohodneme se na přechodnou dobu, než se dostane do normální péče. A skončilo to tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější