Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Maximální tlak na Rusko.“ Evropští lídři se shodli na embargu na ruskou ropu, ropovody zatím mají výjimku

Premiér Petr Fiala s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Foto: EK
Premiér Petr Fiala s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Foto: EK

Unijní lídři se na mimořádném summitu Evropské rady v Bruselu dohodli na šestém balíčku protiruských sankcí. Jejich součástí bude embargo na ruskou ropu, zatím se ale bude týkat jen dovozu po moři. Ropovody budou mít časově omezenou výjimku, Německo a Polsko ale slíbily ukončit čerpání ropy z ropovodu Družba už do konce roku. EU se tak odstřihne od 90 procent ruské ropy. Česko by podle zdroje redakce navíc mělo mít možnost ještě o osmnáct měsíců déle kupovat i produkty z ruské ropy, především naftu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lídři nakonec našli shodu krátce před pondělní půlnocí. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela by se embargo na ruskou ropu mělo bezprostředně (tedy do konce letošního roku) dotknout více než dvou třetin jejího dovozu.

(Tím) se ukrojí obrovský zdroj financování ruské válečné mašinerie. (Je to) maximální tlak na Rusko, aby válku ukončilo,“ napsal Michel na Twitter.

Zhruba třetina ropy se do EU dostává ropovody, ty ale zatím budou mít výjimku. Německo a Polsko však podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové slíbily, že přítok ropy ze severní větve ropovodu Družba odstřihnou do konce roku, i když nemusí. Unie tak do konce roku 2022 přestane odebírat devadesát procent ruské ropy.

„Zůstane jen jižní větev ropovodu Družba, to je zhruba deset procent ruské ropy. K tomu se Rada ještě vrátí, co nejdříve to půjde, a ještě na tom budeme pracovat,“ slíbila von der Leyenová.

Česko by podle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější