Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajinci nečekaně udeřili u Chersonu, vybrali si jednu z nejzranitelnějších ruských linií

Ruští okupanti rozdávají v ukrajinské Chersonské oblasti humanitární pomoc. Foto: A. Makedonskij, ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Ruští okupanti rozdávají v ukrajinské Chersonské oblasti humanitární pomoc. Foto: A. Makedonskij, ruské ministerstvo obrany, mil.ru
  • Ukrajinci zaútočili na jihu – co sledují a kam se zatím dostali
  • Rusové se rozhodli zaútočit na Severodoneck přímo.
  • Ruští nižší a střední důstojníci mají devastační ztráty.
  • Mapa dne – koncentrace ruských jednotek 27. května.
  • Videa dne – ukrajinský voják pod padajícími granáty říká, co mu pomáhá nepřijít o zdravý rozum; jak vypadá minové pole a jak útok termobarickými náložemi na střed obce; příklady videí, u kterých je třeba si dávat pozor na to, zda znázorňují opravdu to, co nám jejich autoři chtějí ukázat.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 29. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajinci zaútočili na jihu – co sledují a kam se dostali: Ukrajinská armáda má ve zvyku informovat o svých útocích jen opatrně a výjimku nedělá ani tentokrát. V sobotu však oficiálně oznámila, že začal protiútok v Chersonské oblasti. Konkrétně severně od jejího centra.

Cherson byl prvním velkým ukrajinským městem, které Rusové získali krátce po začátku bojů. Zdálo se, že z něj velmi rychle postoupí k západněji položenému Mykolajivu a poté k Oděse. Jenže ukrajinská obrana vydržela a Rusy zatlačila blíže k Chersonu. Nyní útočí na jiném důležitém místě, čímž kazí Rusům plány – přibližně v polovině cesty mezi Chersonem a Kryvým Rihem.

Jak je ve válce zvykem, narážejí na sebe dvě verze příběhu. Ruská je o zmařeném ukrajinském útoku, druhá o úspěšné ofenzivě. Pravděpodobněji se v této chvíli jeví druhá. Na mapě Institutu pro studium války ji ukazuje modrý výběžek znázorňující průlom do ruské obrany severovýchodně od Snihurivky, která je přímo uprostřed mapy.

Proč právě tady? Za prvé proto, že koncentrace ruských jednotek v této části bojiště je nejnižší, tedy jsou i nejzranitelnější. Případný úspěch – v ideálním případě v podobě dosažení Dnipru například u města Nova Kachovka – by odřízl od zásobování ruské jednotky severněji, překazil by jejich postup k Kryvému Rihu, vystavil je hrozbě zničení a zároveň by vytvořil předpoklady k útoku na Cherson ze severu.

Takový výsledek je však velmi daleko a v tuto chvíli zní až příliš optimisticky. Minimálním přínosem tohoto útoku tak může být, že Rusy přinutí stáhnout jednotky od Kryvého Rihu.

Mimochodem, objevily se nepotvrzené zprávy, že v bojích na tomto místě Rusové přišli o šest mimořádně zastaralých tanků T-62, které teprve minulý týden přivezli do oblasti Melitopolu. Pokud by se zprávy potvrdily (spíše ne), problém s nedostatkem moderní techniky na ruské straně by byl opravdu vážný.

Severodoneck. Minulý týden se zdálo, že je akutní hrozba obklíčení ukrajinských jednotek bránících Lysyčansk a Severodoneck. V této chvíli takové riziko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější