Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Texas v Česku prý nikdo nechce. Opravdu?

Hromadných střelných útoků je v USA víc než dní v roce. Snímek z Texasu, kde střelbu 18letého mladíka poloautomatickou puškou AR-15 nepřežilo na základní škole 19 dětí a dvě učitelky. Foto: ČTK
Hromadných střelných útoků je v USA víc než dní v roce. Snímek z Texasu, kde střelbu 18letého mladíka poloautomatickou puškou AR-15 nepřežilo na základní škole 19 dětí a dvě učitelky. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Po každé masové vraždě vysoce účinnou střelnou zbraní v USA se Českem rozléhá ujišťování – nic takového u nás není možné, naše zbraňové zákony jsou nejlepší na světě, „texaské poměry“ tu nikdo nechce. Byla by velká chyba nechat se tímto chorálem ukolébat. V české debatě o zbraních se totiž změnil pohled na jejich držení, k němuž se dřív automaticky předpokládal nějaký praktický důvod. Dnes ho však řada držitelů obdobně jako v USA prezentuje jako svoje nezadatelné právo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Minulý týden se ve Spojených státech odehrály dva útoky s použitím střelné zbraně, které našly cestu i do českých médií. Prvním byla samozřejmě otřesná masová vražda devatenácti dětí a dvou dospělých ve škole v texaském Uvalde.

Druhým byl incident v západovirginském Charlestonu, kde střelec zaútočil na účastníky narozeninové party. Než stačil někomu ublížit, duchapřítomná účastnice oslavy legálně drženou zbraní zastřelila jeho samotného.

Ke druhé přestřelce došlo ve středu, den po tragédii v Uvalde. Okamžitě posílila hlasy, které nad rozstřílenými těly školáků sice zněly také, ale přece jen tlumeněji než jindy – jediné, co může zastavit padoucha se zbraní, je správný chlapík se zbraní. Roli mytického „good guy with a gun“ tentokrát sice sehrála žena, ale nevadí.

Cynismus těchto prohlášení nespočívá v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější