Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z okupovaného Mariupolu na mistrovství do Finska: ukrajinský hokejový manažer utekl přes Rusko do Evropy

Foto: Archiv Mykyty Ždanova
Foto: Archiv Mykyty Ždanova

Mykytovi je dvaadvacet. Pochází z východní Ukrajiny, mluví rusky a má rád hokej. Kvůli válce na Donbasu se s rodinou přestěhoval do Mariupolu, kde stavěl na nohy tamní hokejový tým. Jenže ruská válka letos přišla i tam. Ale zatímco na MS v ledním hokeji ve Finsku ruští hokejisté kvůli válce nesměli, Mykyta se tam i díky té válce dostal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Tahle mikina, tyhle kalhoty, které mám, za to všechno vděčím Finsku,“ pronese Mykyta Ždanov hlasem plným upřímnosti hraničící s omluvou. Seznámili jsme se vlastně náhodou. V tiskovém středisku tamperského zimního stadionu slyšel češtinu, zašel za hloučkem českých novinářů a řekl jim: „Děkuju za to, co vaše země dělá pro Ukrajinu.“

Útěk před frontou

Narodil se v Doněcku. V ukrajinském městě, které v roce 2014 za pomoci Moskvy ovládli proruští separatisté a nyní už je nepokrytě okupováno ruskou armádou.

Kdysi to prý bylo vzkvétající město, ve kterém se dařilo sportu. A ten Mykyta miluje. Jenže v roce 2014 se tam sportu dařit přestalo. Tehdy Mykyta

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Skandinávie

Ukrajina

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější