Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jiné účesy, nový pes i minisukně. Staroměstský orloj po rekonstrukci vypadá jinak, čtyři roky si toho nikdo nevšiml

Porovnání obličejů na původním Mánesově kalendáriu a na aktuální kopii. Foto: Martin Frouz (MHMP), koláž Milan Patka
Porovnání obličejů na původním Mánesově kalendáriu a na aktuální kopii. Foto: Martin Frouz (MHMP), koláž Milan Patka

Na staroměstském orloji visí nová kopie Mánesova kalendária s tvářemi, které by autor originálu nepoznával. Byla zhotovena už během rekonstrukce radnice v roce 2018, ale dosud ji nikdo veřejně nezpochybňoval. Až nyní. Jak zjistil Deník N, podle odborníků jde o nezdařilé dílo, které ani za kopii označit nelze. Celé to vypadá jako vtípek jejího tvůrce. Jak je možné, že si toho čtyři roky nikdo nevšiml? A kdo za podobu národní kulturní památky nese zodpovědnost?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Minulý týden přišel na Památkovou inspekci ministerstva kultury osmnáctistránkový podnět k přezkumu kopie Mánesova kalendária, která od roku 2018 visí na staroměstském orloji v Praze.

Autor stížnosti, Milan Patka z klubu Za starou Prahu a jeden z autorů změn na astrolábu pražského orloje, v podnětu dokazuje, že se kopie v mnoha ohledech odchyluje od originálu. A to i v tak zjevných věcech, jako jsou různé obličeje jednotlivých postav.

Původní Vodnářka a aktuální Vodnář na kopii Mánesova kalendária. Foto: Martin Frouz (MHMP), koláž Milan Patka

K jeho názoru se připojují i další odborníci z řad restaurátorů a historiků umění. Jak to, že si toho čtyři roky nikdo nevšiml? A jak je možné, že takové dílo na jedné z nejvýznamnějších českých památek vůbec může viset?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Památková péče

Praha

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější