Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Španělé zasáhli proti pyramidové investiční akademii. Česká větev skomírá, influenceři se k ní už nehlásí

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Španělská policie v průběhu jara rozprášila tamní pobočku projektu IM Academy, který působil i v Česku. Lákal mladé investory na možnost zbohatnout pomocí placených online kurzů. Pravidelné platbě se mohli vyhnout tím, že do „akademie“ přivedli další členy. Hlavní představitelé české větve projekt nedávno opustili, nebo se k němu nehlásí.

Fungování české pobočky IM Academy loni popsal Deník N. Poukázal na významnou roli sociálních sítí: jednotliví členové sdílejí nejen motivační citáty, ale i fotografe drahých aut či zážitků z exotických dovolených. To vše s cílem nalákat další zájemce o rychlé zbohatnutí.

V Česku před fungováním IM Academy a obdobných schémat varovala dokonce Česká národní banka, ještě předtím k obdobnému kroku přistoupily třeba francouzské nebo belgické úřady pro dohled nad finančními trhy. „Upozorňujeme, že činnost provozovatelů uvedených platforem nepatří mezi činnosti regulované ČNB,“ popsala Česká národní banka.

Už loni přitom Deník N zaznamenal kritické hlasy. „Je to klasický multi-level marketing, ve kterém člověka utáhnou na to, že vydělá těžké peníze. Kdo se s tím nesetkal, lehce podlehne,“ uvedl například jeden z bývalých členů, který se představil jako Jan.

Na působení IM Academy se zaměřily také úřady ve Španělsku včetně policie. Ta letos na jaře dokonce skupinu osmi představitelů akademie zadržela.

Policie se projektem začala zabývat poté, co jeho pozadí poodhalil španělský youtuber Carles Tamayo. Ten se v minulosti proslavil tím, že se infiltroval do jedné z tamních sekt. Příběh španělské IM Academy přitom není úplně odlišný. Sama policie totiž uvedla, že systém založený na touze jednotlivých členů zbohatnout nese znaky „kultu“.

Poukázala především na propracované

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější