Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajina ztratila Lyman, Rusové teď znovu zkusí překročit smrtelně nebezpečnou řeku

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
  • Ukrajinská armáda ustoupila z města, které je branou k centru ukrajinské obrany.
  • Co to znamená pro další průběh války.
  • Jaká překážka čeká na ruskou armádu.
  • Mapy dne – Lyman a časosběrná mapa ruského postupu u města Lysyčansk.
  • Videa dne – mimořádně silný záznam – rok života zajatého ruského důstojníka; jak zní bojiště u Lymanu; zahraniční dobrovolníci útočí na ruský transportér; dramatická scéna boje se dvěma ruskými tanky; ukrajinský pěšák natočil útok zápalnou municí.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 26. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajina ztratila město Lyman, nyní je na řadě Siversk. Slovjansk je na dohled. Olexij Arestovyč včera večer řekl, že Lyman padl. Tím lze zprávu považovat za potvrzenou. Poradce ukrajinského prezidenta sice řekl, že je to podle neověřených zpráv, ale v takové funkci by si těžko troufl podobnou zprávu oznámit, kdyby si jí nebyl jist.

Ukrajinské jednotky se údajně stáhly za Severní Doněc ke Slovjansku. Ve včerejším díle bylo video z takového ústupu, dnes jej doplňuje jiné ze stejného místa. Natočil ho ustupující ukrajinský voják. Sice na něm není vidět žádné bezprostřední nebezpečí, ale o to víc je ho slyšet. Intenzita střelby z ručních palných zbraní prozrazuje velmi tvrdý boj s postupujícími Rusy.

Co to znamená pro další průběh války. Ztráta Lymanu je bolestivá, ale počítalo se s ní. Například Igor Strelkov už před necelým měsícem velmi nepřesně odhadoval, že „na druhý den“ se ukrajinská armáda města vzdá. Namísto toho v něm odpor trval dosud. Rusové jsou tedy jako téměř ve všem na Ukrajině daleko za svým plánem. I přesto se jim ho momentálně bohužel daří naplňovat.

Lyman je branou ke Slovjansku ležícímu na opačném břehu řeky. A ten je centrem ukrajinské obrany na východní Ukrajině. Kdyby padl Slovjansk i sousední Kramatorsk, ukrajinské linie v oblasti by se zhroutily.

Ruský plán je však v tuto chvíli jiný. Rusové se téměř určitě předběžně spokojí s tím, že se ruská armáda dočasně opevní na řece Severní Doněc pod Lymanem a nepokusí se podniknout útok jihozápadním směrem přímo na Slovjansk. Místo toho se otočí na jihovýchod a zaútočí na městečko Siversk (před válkou necelých 12 tisíc obyvatel) vstříc jednotkám postupujícím od Popasné, aby spolu obklíčily Severodoněck a Lysyčansk.

Útok na Slovjansk by byl tříštěním sil, které neodpovídá aktuální strategii Kremlu na Ukrajině. Moskva se vzdala plánů na monumentální obkličovací operace a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější