Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Justice cupuje zákon „můj dům, můj hrad“. Ptali jsme se senátora Hraby, komu by jeho návrh pomohl

Sněmovnu čeká debata o principu „můj dům, můj hrad“. Podle kritiků je zbytečný, každý má u sebe doma právo bránit se už nyní. Ilustrační foto: ČTK
Sněmovnu čeká debata o principu „můj dům, můj hrad“. Podle kritiků je zbytečný, každý má u sebe doma právo bránit se už nyní. Ilustrační foto: ČTK

Už v červnu by se Sněmovna mohla zabývat novelou trestního zákoníku, která rozšiřuje hranice nutné obrany. Tu už schválil Senát a v médiích se o ní většinou píše jako o zákonu „můj dům, můj hrad“. To je zavádějící, protože zvláštní postavení obránce, který čelí útoku ve vlastním obydlí, z textu nakonec vypadlo. Ministerstva vnitra, spravedlnosti, Nejvyšší soud i Nejvyšší státní zastupitelství novelu shodně kritizují jako zbytečný zásah do fungující legislativy. Hlavní navrhovatel, senátor Zdeněk Hraba (STAN), úpravu hájí. Konkrétní případy z minulosti, v nichž by byla zabránila nespravedlivému stíhání, ale neuvedl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hlavním iniciátorem novely je senátor Zdeněk Hraba za Starosty a nezávislé. Návrh, kterému se lidově říká „můj dům, můj hrad“, předložil už před více než dvěma lety. Horní komora ho schválila loni v říjnu.

Z původního Hrabova záměru ale už v Senátu vypadl paragraf, který za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější