Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko má zásoby obilí na třicet dní. Většinu skladuje Babišův Agrofert

Sídlo koncernu Agrofert, jehož firma spravuje největší část zásob obilí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sídlo koncernu Agrofert, jehož firma spravuje největší část zásob obilí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Válka na Ukrajině, kterou rozpoutala Putinova diktatura, může způsobit globální potravinovou krizi. Cena pšenice se na světových trzích od začátku roku zvýšila už o více než 50 procent. Otevírá se tak otázka, jak je Česko na případnou krizi na trhu s klíčovou komoditou vlastně připraveno.

K tomu, aby Češi měli v době nečekané krize alespoň základní potraviny, mají sloužit zásoby Správy státních hmotných rezerv. S nimi by si nyní Česko vystačilo 1,3 dne.

V případě obilí je situace jiná, jimi je stát podle SSHR připraven své občany zásobovat minimálně měsíc. Specifické je ale také to, kde, respektive u koho je obilí schraňováno. Zásoby totiž nejsou na jednom místě, ale jsou rozloženy v desítkách speciálních sil po celé republice. Naprostá většina těchto sil je spravována firmou Navos patřící do impéria expremiéra Andreje Babiše.

Vzhledem k rozložení zásob mezi vícero míst je obtížné kontrolovat, zda je všude skutečně uloženo takové množství obilí, jaké má být. Ředitel SSHR Pavel Švagr připouští, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Zákulisí moci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější