Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na střední školy míří silný ročník. Hlavně v Praze a v Brně není dost míst ani na maturitních oborech

Didaktické testy připravené Cermatem budou letos maturanti psát od 2. do 7. května. Ilustrační foto: ČTK
Didaktické testy připravené Cermatem budou letos maturanti psát od 2. do 7. května. Ilustrační foto: ČTK

Především v Praze a ve větších městech se letos nahrnul k přijímačkám na střední školy silný populační ročník dětí vycházejících z 9. tříd. Kapacitu škol, hlavně v maturitních oborech, ale kraje někde nenavýšily dostatečně. Tisíce dětí tak momentálně zkoušejí štěstí ve druhém kole přijímaček na školách, kde zbylo místo. Na řadu z nich se ve velkých městech zřejmě nedostane, a pokud odmítnou jít na učňovské obory, budou muset zůstat rok doma a zkusit štěstí u přijímaček napřesrok.

„Včera přišlo synovi zamítnutí už z páté střední školy, na kterou se hlásil ve druhém kole přijímaček. Měli patnáct volných míst na tři sta uchazečů. Žena i syn jsou z toho na prášky a pláčou, já toho mám plné zuby. Máme podané ještě další přihlášky na jedenáct oborů na sedmi školách a doufám, že uspějeme aspoň někde,“ popisuje publicista Daniel Dočekal anabázi rodiny s přijímačkami na střední školu.

V podobné situaci je řada dalších rodin. Celorepublikově se k dubnové státní přijímací zkoušce přihlásilo na čtyřleté maturitní obory a vyšší odborné školy o třetinu víc uchazečů než loni, bezmála osmdesát tisíc.

Děti si mohly podat v prvním kole přihlášku pouze na dvě střední školy. Pokud neuspěly, mají šanci ještě ve druhém kole, kde mohou podat neomezený počet přihlášek na zbylá volná místa. Ve většině případů jde o školy druhé volby, na nichž je na maturitních oborech velmi málo míst.

„Syn chtěl původně studovat střední školu zaměřenou na IT a počítače. Ačkoliv jsme mu platili doučování matematiky a češtiny a týden před přijímačkami intenzivní přípravu, při zkoušce se totálně zablokoval a u testů neuspěl. Nedostal se i proto, že na jednu z těchto škol se hlásilo šestkrát víc uchazečů, než mohli přijmout,“ říká Dočekal.

Jednotná přijímací zkouška na střední školy

2022

Celkem se přihlásilo 103 tisíc dětí.

V rámci čtyřletých oborů a oborů nástavbového studia bylo ke zkoušce přihlášeno celkem 79,6 tisíce uchazečů.

2021

Celkem se přihlásilo 84 tisíc uchazečů.

V rámci čtyřletých oborů a oborů nástavbového studia bylo ke zkoušce přihlášeno celkem 60,9 tisíce uchazečů.

Zdroj: Data CERMAT 20212022

Napodruhé podala rodina přihlášky na deset škol. Tentokrát už třeba i na střední ekonomickou nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější