Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zásob pšenice má svět na deset týdnů. Jen rozbít ruskou blokádu Oděsy světovou potravinovou krizi nevyřeší

Obilí pro Egypt nakládané na loď v přístavu v rumunské Constanci (150 kilometrů od ukrajinských hranic). 11. 5. 2022. Foto: Olimpiu Gheorghiu, Reuters
Obilí pro Egypt nakládané na loď v přístavu v rumunské Constanci (150 kilometrů od ukrajinských hranic). 11. 5. 2022. Foto: Olimpiu Gheorghiu, Reuters

Rekordní ceny potravin způsobilo pět problémů, které jsou samy o sobě vážné, ale dohromady nemají precedens, říká analytička.

Bývalý německý velvyslanec v Rusku Rüdiger von Fritsch to nazval novou hybridní válkou. I jiní představitelé západních zemí říkají, že Rusko využívá potraviny jako zbraň, kterou chce oslabit Ukrajinu i Západ.

Nejde jen o blokádu Černého moře, kde v přístavech čeká na export 20 milionů tun obilí a kukuřice (běžně to bývá 5 milionů).

„Na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny armáda Kremlu konfiskuje zásoby obilí a stroje… Rusko shromažďuje i vlastní potravinový export jako formu vydírání – zadržuje zásoby, aby zvýšilo globální ceny, nebo obchoduje s pšenicí za politickou podporu… Používá hlad a obilí, aby získalo moc,“ řekla v Davosu na Světovém ekonomickém fóru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Dodala, že někomu to může připomínat 30. léta, kdy na Ukrajině sovětské úřady zabavovaly úrodu, což vedlo k hladomoru, který zabil miliony lidí.

Rüdiger von Fritsch v rozhovoru pro Tagesspiegel dokonce řekl, že cílem Ruska je vyvolat masovou migraci z hladovějících zemí do Evropy, která by tlačila na západní země, aby se vzdaly sankcí proti Rusku. Před masovou migrací hladovějících ze severní Afriky varoval i polský prezident Andrzej Duda.

Rusové naopak tvrdí, že globální ceny potravin jsou vysoké kvůli západním sankcím proti Rusku a zaminování vod Černého moře ze strany Ukrajiny. „Nejsme idioti,“ tvrdil bývalý ruský prezident a Putinův spolupracovník Dmitrij Medvěděv.

Nejhorší krize za dlouhá léta

Současná potravinová krize ve světě je nejhorší za poslední roky, dokonce horší než v letech 2007 a 2008.

„Ceny klíčových zemědělských komodit už dosáhly rekordní úrovně a překročily vrchol v roce 2008,“ řekla Denníku N Michaela Kožmínová, analytička z Asociace pro mezinárodní otázky. Nejvíce to pocítí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Zemědělství

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější