Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Na obou stranách přibývá zpráv o vyčerpání vojáků, u separatistů protestovaly dva pluky

Foto: Alexej Alexandrov, AP Photo / ČTK
Foto: Alexej Alexandrov, AP Photo / ČTK
  • Bojuje se o zásobovací trasu do Lysyčanska, obklíčení je stále reálnější
  • Ukrajinská jednotka ze Severodonecka si stěžuje na chyby ve velení
  • Dva pluky separatistů už nezvládají a veřejně protestují
  • Mapy dne – místa nejtěžších bojů
  • Videa dne – (varování, dnes jsou některá explicitnější než obvykle) účinek termobarických střel; i Rusové mají drony a umějí je používat; boj muže proti muži v zákopu z ruského dronu; ústup ukrajinských vojáků někde u Lymanu; ukrajinské Su-25 bombardují ruské pozice; ruský tank zničený protitankovou minou– jedna z dosud nejfatálnějších zaznamenaných destrukcí

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 25. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

O co se bojuje severně od Popasné? O zásobovací trasu mezi Bachmutem a Severodoneckem. Jak je během války pravidlem, zprávy o aktuální situaci se liší. Nejpravděpodobněji se momentálně jeví, že Rusové cestu včera přerušili, ale nedokázali se na ní udržet. Reálně ji však ovládají pomocí dělostřelectva. Ukrajině tak na zásobování jednotek v Severodonecku a Lysyčansku zůstává oklika přes Siversk, který je rovněž v dohledu ruské armády. Situace je tedy konstantně špatná Rusové v Luhanské oblasti postupují, Ukrajinci se s problémy drží, případně ustupují.

Opět mapa k ilustraci. Na místě mezi Bachmutem a Lysyčanskem, kde se protíná zelená přerušovaná čára vedoucí ze severozápadu na jihovýchod (železnice) a hnědá linie cesty z jihozápadu na severovýchod spojující Bachmut s Lysyčanskem, je nejsevernější okraj ruského postupu od Popasné. To je přesně místo, na kterém Rusové přerušili důležitou komunikaci.

Charkov a Lyman. Na obou místech se bojuje, do Lymanu vstoupily ruské jednotky, u Charkova se fronta stabilizovala.

Avdijivka. Po měsících, během kterých se tam ruské útoky rozbíjely o připravenou obranu, Rusové obsadili několik obcí i u tohoto předměstí Doněcka.

Mnozí ukrajinští i ruští vojáci jsou na hranici sil. Říká se, že válka na Ukrajině vstoupila do opotřebovacího stadia. Za tímto eufemismem je však utrpení konkrétních lidí na obou stranách. Shodou okolností se právě v těchto dnech objevily

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější