Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Písařík prohrál soud o podíl v Bohemia Energy. Bývalým klientům se může ztížit cesta k odškodnému

Jiří Písařík se kvůli podílu soudil s Bártou několik let. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jiří Písařík se kvůli podílu soudil s Bártou několik let. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Letitý spor o menšinový podíl v energetické skupině Bohemia Energy má rozuzlení. Většinoví majitelé Jiří a Hana Písaříkovi přes osm let odmítali uznat nárok podnikatele Tomáše Bárty na desetinu firmy. Soud ale před několika dny pravomocně rozhodl o tom, že Bártovi desetina akcií skupiny v minulosti patřila. Vysvětlujeme, co to může znamenat pro bývalé klienty padlé energetické skupiny. Část z nich se teď domáhá odškodnění za to, že jim vinou Písaříkových razantně stouply účty za energie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Skupina firem fungující pod značkou Bohemia Energy byla dlouhé roky největším alternativním dodavatelem energií v Česku. Tedy typem poskytovatele, který dokázal nízkými cenami účinně konkurovat zavedeným hráčům na trhu. Bohemia za to vděčila své byznysové strategii – na energetických burzách pořizovala velkou část elektřiny a plynu k okamžité spotřebě, což se jí dlouho vyplácelo. Takzvané spotové ceny na burzách totiž mnohdy bývaly nižší než ty dlouhodobé. Za ně nakupovali konkurenti jako ČEZ nebo Pražská plynárenská, kteří si energie na trzích pořizovali například na rok dopředu.

Jenže od loňska začaly spotové ceny elektřiny a plynu na burzách prudce růst a podnik manželů Písaříkových se kvůli riskantní nákupní politice rázem dostal do potíží. Třináctého října 2021 Bohemia oznámila, že ukončuje dodávku energií 900 tisícům svých zákazníků, mezi něž se řadili běžní spotřebitelé i firmy. Klienti z řad domácností, kteří mezi nimi převažovali, automaticky přešli do takzvaného režimu dodavatele poslední instance (DPI). V něm ale za energie museli platit mnohem víc než v minulosti. Kdo za plyn na měsíční záloze utratil tři tisíce korun, musel najednou zaplatit například sedmkrát tolik.

Řada takových lidí se kvůli tomu dostala do vážných finančních potíží. Bohemia letos v březnu všem bývalým klientům vrátila přeplatky za energie. Typicky jde ale o peníze, které představují jen zlomek cen, jež museli lidé platit v krizovém režimu DPI. Tisíce bývalých klientů proto po Bohemii požadují odškodné za svůj nedobrovolný přechod k placení výrazně dražších účtů za energie.

Získání finanční kompenzace se teď ale nejspíše ztíží a oddálí. Důvodem je verdikt Vrchního soudu v Praze, který minulý čtvrtek rozhodoval v kauze sporu o vlastnictví části Bohemia Energy. Proč je pro poškozené klienty tento rozsudek důležitý?

Poškození nejspíše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější