Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Zima chce na Hrad, jenže – Albertov, Home Credit, Čína, Kovář a Bludný balvan

Bývalý rektor Tomáš Zima při svém projevu na Albertově v roce 2019. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bývalý rektor Tomáš Zima při svém projevu na Albertově v roce 2019. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Startovní pole prezidentského maratonu se rozrostlo o dalšího závodníka – někdejšího rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu. Potáhne s sebou ale zátěž přešlapů z relativně nedávné minulosti, která ho bude pořádně brzdit. Stoupl i počet případů opičích neštovic v České republice.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Moláček.

Zima sbírá podpisy

Zájemci o nejvyšší ústavní funkci v zemi dlouho přešlapovali na místě a své ambice více či méně dovedně skrývali. Teď se s nimi začínají hlásit. Po odborovém předákovi Josefu Středulovi do klání o prezidentský úřad vstoupil také bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zíma.

Přesněji řečeno – oba zatím vstoupili do klání o padesát tisíc podpisů, které ke kandidatuře potřebují.

„Je třeba spojovat a představit vizi spokojené, bezpečné země bez extrémů,“ řekl Zima Deníku v rozhovoru, v němž svou kandidaturu oznámil. Celé interview vyjde až v pátek.

O Zimově zájmu nastěhovat se na Pražský hrad po Miloši Zemanovi se spekulovalo delší dobu, v posledních měsících ale mezi nejčastěji skloňovanými jmény nebyl.

V již zveřejněné části rozhovoru nechyběla žádná potřebná ingredience typické prezidentské kandidatury. Zima se pro ni samozřejmě rozhodl „po určitém váhání a hlavně po setkání s mnoha přáteli a lidmi z celé republiky“. Pochopitelně – v Česku je tradicí předstírat, že kandidáti po funkcích netouží, ale nechají se zkrátka přemluvit. Obligátně samozřejmě lidmi z celé republiky, aby náhodou nevznikl dojem, že někdejší rektor je snad nějaký příslušník pražské smetánky.

Zíma také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější