Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Branický zázrak: Svěrák s Klusem udělali muzikál pro každou matku, tchyni i sestru

Tomáš Klus napsal muzikál Branický zázrak. Foto: Biograf Jan Svěrák
Tomáš Klus napsal muzikál Branický zázrak. Foto: Biograf Jan Svěrák

Pod vedením režiséra Jana Svěráka vznikl v Divadle Na Fidlovačce „jungiánský muzikál“ s prvky poverty porn (termín popisuje umělecká díla vytěžující sociálně vyloučené). Zní to sice jako peklo, na které se chcete dívat asi tak stejně jako stárnoucí zpěvák do své duše skrz PET flašku, ale nevylučuji možnost, že se vám Branický zázrak bude líbit. A možná zamáčknete i slzu.

Dva roky tvůrčích prázdnin Jana Svěráka vyvrcholily dvěma díly s podobnou tematikou – stárnoucí umělec prochází pracovní i životní krizí. Po celovečerním filmu Betlémské světlo, který měl premiéru v březnu, nyní jako režisér a autor libreta uvedl Jan Svěrák (ve vlastní produkci) také svůj první muzikál.

Branický zázrak má s Braníkem společné jen to, že tam byl napsán. Jinak by se mohl odehrávat v jakémkoliv velkoměstě od Prahy po Kalkatu.

Tomáš Klus se v něm představuje jako Pavel Krajíček, pětačtyřicetiletý zpěvák za zenitem, který za soukromý koncert bere „od deseti do dvou set tisíc“, ale poslední desku vydal před třemi lety a napadají ho už jenom melodie, které složili Beatles. Není známo, jestli se Jan Svěrák inspiroval u nějakého skutečně žijícího interpreta.

Proč nechcete být jako my?

Krajíčka poznáváme, právě když si oťukává polohu slušného Čecha a zlepšuje si špatnou náladu notováním

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější