Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svědectví ukrajinského průzkumníka: Termovize od Čechů nám pomůže přežít

Vojáci z průzkumného oddílu výsadkářských vojsk nutně potřebovali termovizi. Napsali přátelům do Čech. „Pomůže nám tuhle válku přežít,“ vysvětlovali. A teď ji mají. Foto: Alexandrův archiv
Vojáci z průzkumného oddílu výsadkářských vojsk nutně potřebovali termovizi. Napsali přátelům do Čech. „Pomůže nám tuhle válku přežít,“ vysvětlovali. A teď ji mají. Foto: Alexandrův archiv

Za několik dnů bude zase na frontě. Teď už vybaven termovizí, kterou mu poslali přátelé z Čech. „Dělám speciální věci,“ řekl trochu vyhýbavě ukrajinský voják Alexandr, když nám v rozhovoru vysvětloval, proč je pro něj zrovna tento přístroj tak moc důležitý.

V posledních dnech dosáhly podle ukrajinského ministerstva obrany boje na východní frontě maximální intenzity. Ve městě Lyman Rusové nad místním úřadem vztyčili ruskou vlajku. Ukrajinci se stahují na pozice, ze kterých se budou snažit zadržet ruský postup směrem na Slavjansk.

Nejtvrdší boje teď zuří ve městě Severodoneck, který se Rusové snaží obklíčit. Obyvatelstvo Slavjansku a Kramatorsku je evakuováno. Očekávají se boje o Kamyševachu. Letecké a dělostřelecké útoky na Charkov, Cherson, Záporoží a další ukrajinská města pokračují s nezměněnou intenzitou a zabíjejí další civilisty i ukrajinské vojáky.

„Musíme pochopit, že tohle je válka a ztráty na naší straně jsou nevyhnutelné,“ prohlásila náměstkyně ministra obrany Ukrajiny Anna Maljarová.

Rusové útočí především v okolí měst Lysyčansk a Severodoněck a snaží se zjevně obsadit celou Luhanskou oblast. Zdroj: Trucha, Telegram
Ukrajinci ale slaví i úspěchy: v Chersonské oblasti podnikli protiútok. I když město Cherson se zatím nepodaří nejspíš vrátit pod kontrolu Kyjeva, Rusové jsou zde donuceni se bránit. Ukrajinským vojákům se také podařilo udržet provoz na strategické silnici mezi Bachmutem a Lysyčanskem a vytlačit ruské jednotky od této komunikace.
Na co jsme se mj. ptali:
  • Jak přežít výbuch miny.
  • Na co potřebuje Alexandr speciální termovizi.
  • Co dělat, když má voják strach o život.

Je mu pětadvacet. Jmenuje se Alexandr, příjmení se v případě vojáků aktuálně bojujících na frontě nezveřejňuje. Pochází z Doněcké oblasti. V Bachmutském okrese, kudy teď vede hlavní frontová linie a kde probíhají urputné boje, žije jen s matkou. S otcem se mnoho let nestýká. V jeho rodině jsou jak Ukrajinci, tak Rusové. Příjmení má ale typicky ukrajinské.

V roce 2017 podepsal kontrakt s ukrajinskou armádou a oblékl uniformu. Tehdy neměl na vybranou. Věděl, že by ho stejně „odvedli“ na 18 měsíců. Raději podepsal smlouvu na placenou službu v armádě na tři roky. Je elektrikář, ale živil se, „jak se dalo“. Práce „s dráty“ ho prý moc nebavila. Letos by měl ukončit dálkové vysokoškolské studium se zaměřením na elektrotechniku. Po válce by si chtěl otevřít vlastní soukromý podnik. Malou dílnu.

Teď je ale členem malé průzkumné jednotky, která je součástí výsadkářských vojsk. Do jeho výzbroje patří především puška s optikou. Zastihli jsme ho nedaleko za přední frontovou linií. Zotavuje se po zranění. Jeho oddíl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější