Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Graf: Ruská ekonomika ještě nikdy nebyla tak závislá na příjmech z ropy a plynu

Západní embargo na ruskou ropu není plošné, přesto ji mnohé společnosti kupovat nechtějí. Foto: Adobe Stock
Západní embargo na ruskou ropu není plošné, přesto ji mnohé společnosti kupovat nechtějí. Foto: Adobe Stock

Tři měsíce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu je rubl silnější než dříve, což je podle prokremelské propagandy známkou toho, že ruská ekonomika netrpí válkou ani sankcemi. Nejnovější údaje o vývoji státního rozpočtu však ukazují drastický dopad agrese na hospodářskou činnost. Ruský režim je tak stále více závislý na příjmech z ropy a plynu.

Graf porovnává příjmy a výdaje ruského federálního rozpočtu v dubnu letošního roku s březnem a také s dubnem 2021. Měsíční deficit se meziročně ztrojnásobil, přičemž výdaje výrazně vzrostly kvůli dopadům války. Příjmy z ropy a plynu meziměsíčně vzrostly o polovinu a jejich podíl na celkových příjmech se zvýšil na 63 % ze 41 % v dubnu 2021.

„Není snadné posoudit dopad ‚speciální vojenské operace‘ na ruskou ekonomiku,“ píše newsletter The Bell, který se věnuje dění v Rusku. „Jedno je však jasné: Rusko je na příjmech z vývozu ropy závislé jako nikdy předtím. To se jasně projevilo v dubnových rozpočtových údajích: příjmy z ropy a zemního plynu vzrostly, vše ostatní se propadlo.“

Ani rekordní příjmy z energetických komodit neudržely

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější