Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zakázané ovoce: téměř třetina evropského ovoce je navzdory závazkům EU kontaminovaná nebezpečnými pesticidy

Ilustrační foto: Ahold
Ilustrační foto: Ahold

Jablka, ostružiny, třešně, hrušky, broskve nebo kiwi. Ty i další oblíbené evropské druhy ovoce obsahují podle nové analýzy pesticidy, které měly být už 11 let zakázané. Obyvatelé Evropy jsou tak vystaveni dramatickému nárůstu četnosti výskytu a intenzity zbytků těch nejtoxičtějších pesticidů, jež mají dopad na lidské zdraví, ale i na životní prostředí. Navzdory tvrzením EU, že používání nebezpečných látek klesá.

Jezte čerstvé ovoce a zeleninu – zejména lokální – a prospějete svému zdraví. Takovou radu slyšel asi každý. Podle nejnovější studie však mohou tyto šťavnaté evropské plodiny obsahovat toxické látky nebezpečné zdraví i životnímu prostředí. Mohou za to pesticidy, kterých se země Evropské unie měly začít od roku 2011 zbavovat.

O kontaminaci evropského ovoce a zeleniny informuje nová studie s názvem Zakázané ovoce: dramatický nárůst nebezpečných pesticidů nalezených v ovoci a zelenině prodávaných v Evropě a důkazy o selhávání vlád v plnění svých zákonných povinností. Tu vypracovala nezisková organizace Pesticide Action Network Europe (PAN Europe).

Analýza téměř 100 000 vzorků, které PAN Europe považuje za reprezentativní, zjistila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Jídlo a gastronomie

Příroda

Zemědělství

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější