Zakázané ovoce: téměř třetina evropského ovoce je navzdory závazkům EU kontaminovaná nebezpečnými pesticidy
Jablka, ostružiny, třešně, hrušky, broskve nebo kiwi. Ty i další oblíbené evropské druhy ovoce obsahují podle nové analýzy pesticidy, které měly být už 11 let zakázané. Obyvatelé Evropy jsou tak vystaveni dramatickému nárůstu četnosti výskytu a intenzity zbytků těch nejtoxičtějších pesticidů, jež mají dopad na lidské zdraví, ale i na životní prostředí. Navzdory tvrzením EU, že používání nebezpečných látek klesá.
Jezte čerstvé ovoce a zeleninu – zejména lokální – a prospějete svému zdraví. Takovou radu slyšel asi každý. Podle nejnovější studie však mohou tyto šťavnaté evropské plodiny obsahovat toxické látky nebezpečné zdraví i životnímu prostředí. Mohou za to pesticidy, kterých se země Evropské unie měly začít od roku 2011 zbavovat.
O kontaminaci evropského ovoce a zeleniny informuje nová studie s názvem Zakázané ovoce: dramatický nárůst nebezpečných pesticidů nalezených v ovoci a zelenině prodávaných v Evropě a důkazy o selhávání vlád v plnění svých zákonných povinností. Tu vypracovala nezisková organizace Pesticide Action Network Europe (PAN Europe).
Analýza téměř 100 000 vzorků, které PAN Europe považuje za reprezentativní, zjistila