Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Co si myslí sítě o sexuálním napadení a Gazdík o maturitách?

Ministr školství Petr Gazdík vyhodil šéfku Cermatu. Povede to k lepší práci této organizace? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr školství Petr Gazdík vyhodil šéfku Cermatu. Povede to k lepší práci této organizace? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Deník N přinesl zprávu o sexuálním napadení, kterého se měl dopustit vysokoškolský učitel Pavel Dufek. A na internetu se strhla komentářová mela. Proč se někteří lidé v takových případech stále raději staví za agresora než za oběť? A proč musela skončit šéfka Cermatu, který se podílí na organizaci maturit?

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Úšela.

„Takhle bez důkazů se dá omastit každý muž“

„Já bych se trochu obával nepodložených útoků a obvinění. Tohle se dá hodně snadno zneužít,“ píše uživatel Eduard. „Presumpce neviny už neplatí?“ ptá se Jakub. „Já jsem sexy tělo,“ glosuje pro změnu uživatel Michal a vyslouží si za to dva vysmáté smajlíky. Naráží tím na titulek našeho článku „Přišla jsem jako mozek, on ze mě udělal tělo.“ Studentka popsala napadení docentem, na škole skončil.

Jenže na textu kolegyň Adély Karáskové Skoupé a Dominiky Píhové nic vtipného není. Článek popisuje příběh studentky brněnské politologie Rity, která loni při posezení s přáteli potkala vysokoškolského učitele Pavla Dufka. S vyučujícím ze své katedry se moc neznala, proto s ním během večera prohodila jen pár slov.

Když se pak vydala domů, postřehla, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější