Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nikdy jsem se tak nestyděl, napsal první ruský diplomat. V Kremlu se prý už mluví o tom, kdo může nahradit Putina

Boris Bondarev, ruský diplomat v Ženevě, který podal výpověď kvůli ruské válce proti Ukrajině, a ženevské sídlo OSN. Foto: AP/ČTK a Hector Christiaen, Adobe Stock
Boris Bondarev, ruský diplomat v Ženevě, který podal výpověď kvůli ruské válce proti Ukrajině, a ženevské sídlo OSN. Foto: AP/ČTK a Hector Christiaen, Adobe Stock

Ruský diplomat Boris Bondarev na protest proti Putinově válce rezignoval. Spokojeni s ní podle zdrojů ruského serveru Meduza nejsou ani jestřábi v samotném Kremlu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Nikdy jsem se nestyděl za svou zemi tak jako 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.“ To jsou slova ruského diplomata při misi OSN v Ženevě Borise Bondareva, která napsal v protestním dopise spojeném s rezignací.

První po 89 dnech války

Po třech měsících Putinovy války proti Ukrajině se tak stal prvním ruským diplomatem, který proti ní otevřeně vystoupil.

Jde o ojedinělý projev nesouhlasu s válkou, kterou doprovázejí podezření z válečných zločinů a obrovská destrukce ukrajinských měst a zároveň bezprecedentní západní sankce proti Rusku, k nimž může v nejbližších dnech přibýt i embargo na ruskou ropu ze strany EU.

Podle nejmenovaných zdrojů ruského serveru Meduza se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější