Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nechceme potlačovat svoji identitu.“ TOP 09 začala mluvit o euru, chce být v koalici více vidět

Otevření diskuze o euru může TOP 09 přinést pozornost. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Otevření diskuze o euru může TOP 09 přinést pozornost. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Menší strany vládní koalice začínají řešit, jak se neztratit vedle dominantní ODS. Válka na Ukrajině totiž podle dostupných dat přinesla zvýšenou podporu právě občanským demokratům v čele s premiérem Petrem Fialou. TOP 09 proto v posledních dnech vsadila například na přijímání eura. „Nebudu zastírat, že chceme, aby byly vidět rozdílnosti, které mezi námi jsou,“ vysvětluje pro Deník N šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V komunikaci TOP 09 na sociálních sítích je v poslední době patrný nový trend. Strana se do centra veřejné debaty snaží vnést téma přijetí eura, což dokládá zejména aktivita jejích lídrů na Twitteru. Za uplynulé dva týdny lze na stranickém účtu najít přes deset zmínek o tom, že je evropská měna pro Česko výhodná a máme k ní směřovat.

Podobná slova zaznívají například i od obou ministrů, které strana ve vládě Petra Fialy (ODS) má. Dva příklady za všechny: „Inflace je v tuzemsku oproti eurozóně přibližně dvojnásobná a celá situace ukazuje, že kdybychom měli euro, jsme na tom lépe. Nastal tak čas otevřít debatu o přijetí eura. Benefity společné měny převažují nad potenciálními riziky. Není na co čekat.“ Tato slova, doprovozená obrázkem s heslem „Správný čas začít se bavit o euru“, napsal před časem ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

A pozadu nezůstala ani ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. „Kdybychom platili eurem, nebyli bychom dnes v takových problémech. Čísla mluví jasně. Inflace v Česku vyšplhala na 13,2 %, zatímco v eurozóně zůstala v průměru na 7,2 %. Neplaťme víc, než musíme. Euro je pro nás výhodnější volbou,“ popsala výhled Langšádlová.

Živá debata

K zavedení jednotné evropské měny se Česko zavázalo už v referendu o přistoupení k Unii před téměř dvaceti lety, na domácí půdě je to však dlouhodobě štěpící otázka. Současná vláda si v programovém prohlášení, které v této otázce víceméně kopíruje volební program koalice Spolu, dala za cíl „co nejrychlejší splnění maastrichtských kritérií a dalších rozpočtových pravidel EU.“ Tedy umožnit, aby Česko mohlo o euru vůbec přemýšlet.

Právě na tento cíl se nyní odkazuje předsedkyně TOP 09 a také Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Deníku N řekla, že na úskalí české koruny občané doplácí. „Je tudíž čas oživit diskusi o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější