Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přijíždí tank z Bavorska, který nerozlije pivo. Co umí Leopard a k čemu českým vojákům bude?

Tanky Leopard 2 německé armády. Foto: Bundeswehr
Tanky Leopard 2 německé armády. Foto: Bundeswehr

České vojsko čeká radikální změna u zbraně, která armády symbolizuje: bude mít nové tanky. Po generacích tankistů připravujících se na boj na sovětských obrněncích – mimo jiné proti německým tankům – se má tato výzbroj přepólovat. Impulzem k rychlejšímu přezbrojení je válka na Ukrajině.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Voják v černém baretu položí na destičku na konci hlavně plný tuplák piva. Tank se rozjede zvlněným terénem, houpe to s ním sem tam, ale pivo stále drží.

Tank Leopard 2, který v předmětném videu z roku 1986 vystupuje, pochází z bavorského Mnichova, ke kterému pivo patří stejně neodmyslitelně jako k Česku. Nejde tu však o zlatavý mok, ale o doklad, že stabilizátor umožní osádce mířit i za jízdy (kdy je mimo jiné tank hůře zasažitelný).

Pro představu, k čemu to je:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější