Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezájem Ukrajinců o střední školy Gazdíkovi nevadí. Expert varuje před hlavními riziky

Bariérou pro mladé Ukrajince je především pohovor v češtině. Ilustrační foto: ČTK
Bariérou pro mladé Ukrajince je především pohovor v češtině. Ilustrační foto: ČTK

Z přibližně 23 tisíc dětí z Ukrajiny od patnácti do osmnácti let se k přijímačkám na české střední školy přihlásila ani ne desetina. Většina z nich podle ředitelů neuspěla při pohovoru v češtině. Ministr školství Petr Gazdík to nepovažuje za problém, sociologické analýzy ale upozorňují na rizika.

Sedmnáctiletá Darja přijela za svou matkou do Česka zhruba měsíc po začátku války na Ukrajině. „Pracovala jsem tu už několik měsíců v jednom brněnském podniku, a jak začala invaze, chtěla jsem mít dceru u sebe v bezpečí,“ vypráví dvaačtyřicetiletá Světlana na chodbě úřadu práce v Brně, kam se přišla zeptat na možnosti zaměstnání.

Z podniku, který jí a dceři zároveň zajistil pokoj na firemní ubytovně, totiž dostala výpověď. Přišla tak nejen o práci, ale i o bydlení – momentálně rodina žije v nouzovém ubytování v rajhradském klášteře nedaleko Brna.

„Dcera by měla dostudovat, v Kyjevě chodila na střední ekonomickou školu. Teď má ještě pravidelnou online výuku, ale spíš se snaží naučit česky, chodí do kurzů češtiny,“ říká Světlana.

Na dubnové přijímačky na české střední školy se Darja nestihla přihlásit. Nebyla si také jistá, jak je zvládne, zejména jestli projde přes pohovor v češtině. Rodina tak počítá spíše s tím, že až se její situace stabilizuje, začne se dcera poohlížet po nástupu na nějakou střední školu až v září.

„To už možná bude po válce a budeme se moct vrátit na Ukrajinu,“ přeje si matka.

Příběh Darji a Světlany je typický pro rodiny, které uprchly před válkou do Česka s dětmi od 15 do 18 let. Zatímco mladší děti se daří s většími či menšími úspěchy integrovat v dětských skupinách, mateřských a základních školách, ty starší zůstávají stranou pozornosti.

Experti upozorňují, že pokud se je nepodaří zapojit do docházky na střední školy,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější