Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Faltýnek a Feranec. Dvojice moravských „F“ se pohybuje kolem dopravních kauz už léta. K Babišově nelibosti

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Jestli se to potvrdí, tak z toho budu docela překvapený, nechci říci šokovaný,“ prohlásil ministr dopravy Dan Ťok pro deník Právo o schůzkách místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka s šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Faltýnek a lidé z jeho okolí, v čele s Milanem Ferancem, čelí podezření, že v resortu dopravy kontroverzním způsobem zaúřadovali už několikrát.

Ta zpráva vyvolala pozornost na podzim 2017, uprostřed kampaně před sněmovními volbami. Novináři zjistili, že se České dráhy chystají koupit brněnskou softwarovou firmu Chaps. Její název zná málokdo, ale její produkty každý, kdo jel někdy vlakem. Chaps totiž pro České dráhy programuje nádražní pokladny i internetový obchod, kde si cestující kupují jízdenky online. Firma také vytvořila internetový jízdní řád IDOS, který provozuje vydavatelství Mafra.

Bylo pochopitelné, že ČD chtěly koupit svého klíčového dodavatele. Mělo to dva háčky. Prvním byla cena – mluvilo se o 400 milionech korun, což lidé z branže označovali za přemrštěné. A druhým byl fakt, že ČD se do nutnosti firmu koupit dotlačily samy – roky ji nechávaly programovat důležité systémy, aniž by si smluvně pojistily vlastnictví hotových produktů.

„Já jsem je požádal ještě o další analýzu toho, jaká bude cena. Ta cena je nějaká vykopávací ze strany majitele Chapsu a ještě nebylo nic rozhodnuto a ještě chci vidět tu analýzu,“ řekl tehdy ministr Ťok pořadu Reportéři ČT, který se o nákup zajímal.

To bylo krátce před volbami. Tři dny poté, co je ANO drtivě vyhrálo, byla ruka v rukávě. Dráhy firmu Chaps koupily za onu „vykopávací“ cenu. Předsedou dozorčí rady ČD, která nákup schvalovala, byl tehdejší Ťokův náměstek Milan Feranec, kterého volby vynesly do Sněmovny na kandidátce hnutí ANO v Olomouckém kraji.

„Pan Feranec byl takovou prodlouženou rukou pana Faltýnka na dopravě,“ říká novinář Jan Sůra ze specializovaného serveru Zdopravy.cz. Oba politiky nepojí jen příslušnost k ANO a původ v Olomouckém kraji, ale také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Zátah kvůli mýtu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější