Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sylvia Plathová v nové inscenaci Studia Hrdinů není jako ty ostatní holky

Pavlína Štorková jako Manželka publikovaného básníka. Foto: Studio Hrdinů
Pavlína Štorková jako Manželka publikovaného básníka. Foto: Studio Hrdinů

Studio Hrdinů ve čtvrtek 19. května uvedlo závěrečnou inscenaci volně propojené trilogie o osobnostech umění dvacátého století. Trojúhelník velkých tvůrců tak autor a režisér hry Jan Horák završuje monodramatem Manželka publikovaného básníka pojednávajícím o životní etapě jedné z prominentních amerických spisovatelek Sylvie Plathové.

Na začátku se nabízí otázka, co tři zvolené literární tvůrce – Louise Ferdinanda Célina, Jukia Mišimu a Sylvii Plathovou – vlastně spojuje.

Kromě uměleckého odkazu, který je nedílnou součástí světového kánonu, je možné hledat průniky ve snaze zachytit proces tvorby a životní postoje těchto komplikovaných lidí v jejich pracích.

Všichni jsou až symptomaticky spjatí s okolnostmi vzniku svých děl a komplikovanými životními trajektoriemi. Případ Manželky zde není výjimkou.

Inscenace se snaží zobrazit osud Plathové, aniž ji konstruuje jako pasivní chudinku v soukolí doby, a dotknout se i tématu „ženského údělu“ v literatuře a umění. To se na letenské scéně daří s nejednoznačným výsledkem.

Nejraději bych chtěla být mužem

Hra začíná komorně. Postava Sylvie Plathové v podání Pavlíny Štorkové nesměle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější