Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Senoseč zblízka: Přijďte digitálně bloudit v obrazech vlámského mistra

Slavná Senoseč v Lobkowiczkém paláci. Foto: Lobkowiczův palác
Slavná Senoseč v Lobkowiczkém paláci. Foto: Lobkowiczův palác

Fascinující výpravu po krajině slavného vlámského malíře Pietera Bruegela staršího nabízí projekt s názvem Inside Bruegel. Ten byl ve vší tichosti nedávno představen v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě. Klenot sbírky, Bruegelův originál Senoseč z roku 1565, doplnily interaktivní obrazovky. Na nich je možné spatřit detaily, které běžné oko na originální malbě jen stěží postřehne.

Zvlněná krajina s výraznou skalní formací, na pozadí namodralého mlžného oparu u řeky kontury městečka podobného Praze, tu a tam roztroušené střechy kostelíků a farmářských usedlostí a v hlavním plánu vesničané lopotící se na louce.

Tři chasníci odnášejí košíky plné úrody směrem do vsi, opačným směrem míří tři ženy, z nichž prostřední, děvče v rozpuku, se zájmem upírá pohled přímo na diváka. Vzduch se tetelí horkem, ve stínu listoví si žnec ostří kosu. To je Senoseč (1565), jak si ji vybaví ti, kdo někdy měli možnost zhlédnout originál, nebo jeho reprodukci.

Ale všimne si pozorný divák na obraze i polní mariánské svatyně s drobnou schránkou sloužící k uložení darů jako poděkování za sklizeň? Na vzdáleném kopci je patrný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější