Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Přišla jsem jako mozek, on ze mě udělal tělo.“ Studentka popsala napadení docentem, na škole skončil

Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity řešila podobný případ sexuálního obtěžování vůbec poprvé. Foto: Tomáš Hrivňák, Dennik N
Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity řešila podobný případ sexuálního obtěžování vůbec poprvé. Foto: Tomáš Hrivňák, Dennik N

Na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity skončil vyučující Pavel Dufek záhy poté, co si děkan Stanislav Balík vyslechl svědectví jedné ze studentek. Ta popsala, že ji pedagog po studentském večírku sexuálně napadl. Jeho údajně nevhodné chování Deníku N popsaly i další dívky. Dufek „intimní sblížení“ s mladou ženou nepopírá, tvrdí ale, že k němu došlo „za oboustranného souhlasu“. Ke studentům se prý vždy choval korektně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Den po začátku války na Ukrajině, 25. února, přišel třem tisícům studentů fakulty e-mail od děkana uvedený slovy: „Nikdy jsem si nemyslel, že se na vás budu obracet v podobné záležitosti. Přesto k tomu došlo, přičemž bych byl rád, abyste byli informováni přímo ode mě. Šílené věci se dnes totiž nedějí jen ve světě, ale i u nás na fakultě.“

Jen o pár hodin dříve se Balík seznámil s příběhem studentky, která byla, jak napsal, „vystavena naprosto nepřijatelnému sexuálnímu chování ze strany vyučujícího“. Děkan případ shledal natolik závažným, že se rozhodl ihned jednat.

„Výsledek byl rychlý – došlo k okamžitému ukončení pracovního poměru daného vyučujícího, studenti a studentky se s ním již ve výuce nepotkají, neboť přestal být pracovníkem naší fakulty,“ vysvětloval tehdy.

Jméno dotyčného pedagoga či konkrétnější popis události děkan nezmínil ani v e-mailu, ani nikdy později. Odvolával se na zákoník práce a ochranu dotčené studentky i osobních údajů. Lidé z fakulty se ale záhy dovtípili, o kom je řeč – vyučující zmizel z přednášek, univerzitního systému i své kanceláře.

Zatímco vedení fakulty považuje věc za uzavřenou a vyřešenou, pro řadu studentů zůstává mnoho otázek nezodpovězených – jaké nevhodné chování stálo docenta místo, proč děkan jednal tak rázně a studentům přitom neřekl ani jméno vyučujícího, ani to, jak chce škola podobným případům předcházet.

Přinášíme výpovědi studentek a studentů, vysvětlení děkana i vyjádření Pavla Dufka. Redakce identitu všech žen, které v textu hovoří, zná, pro účely textu však používá smyšlená jména.

„Nechci, aby další holka zažila to co já“

Rita se s Pavlem Dufkem znala jen z povinných předmětů a zkoušek, nikdy se spolu víc nebavili. Loni před prázdninami ho potkala na posezení se spolužáky, které se protáhlo až do nočních hodin. Měla už upito a prohodila s ním pár slov o politické filozofii, kterou učil, nebo o zkouškách. „Nic osobního, nebyla to zvlášť dlouhá konverzace,“ vzpomíná studentka.

Když se vydala domů, postřehla, že se od hloučku lidí kouřících před hospodou odpojuje i Dufek. Jelikož mířil stejným směrem jako ona, došla jej a dala se s ním do řeči. „Řekl, že mu mám tykat. Asi jsem ho nějak odbyla. Potom mi řekl: ‚Musím najít nějakou lavičku, kde tě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější