Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klip týdne: Jste jiní? Nejste sami, hlásá s otevřenou náručí Yungblud

Někdejší miláčci mladého publika My Chemical Romance se vrací na podia. Foto: My Chemical Romance
Někdejší miláčci mladého publika My Chemical Romance se vrací na podia. Foto: My Chemical Romance

V průběhu června se na pražských pódiích prostřídají teenagerské modly počátku milénia My Chemical Romance s britským zpěvákem kráčejícím v jejich šlépějích jménem Yungblud. Vydání debutových desek obou kapel sice dělí šestnáct let, spojuje je ale snaha o vzájemné pochopení, vyjadřování emocí a vytvoření prostoru pro ty, kteří někdy ve svém životě měli pocit, že do konceptu dnešní společnosti vlastně nezapadají. Zatímco v dobách největší slávy My Chemical Romance byli jejich fanoušci i oni samotní považováni za podivíny, dnešní „podivíni“ s Yungbludem v čele jsou na svou odlišnost hrdí.

My Chemical Romance patřili k nejvýraznějším představitelům hudebního žánru emo. Ten sice vznikl v Americe již v osmdesátých letech – a tehdy byl znám jako emocionální hardcore nebo emocore –, ale až s příchodem nového milénia prorazil do mainstreamu, mimo jiné díky úspěchu kapely Jimmy Eat World. Jak sám název napovídá, hlavním spojením hudebníků daného žánru jsou projevované emoce.

Z názvu hudebního žánru se brzy stalo označení subkultury, která na standardy tehdejší společnosti ukazovala emocí až příliš.

Obraz fanoušků žánru se brzo přetvořil v karikaturní představu slabých jedinců neschopných nést tíhu „skutečného“ světa, před nímž se skrývají pod vrstvou make-upu, výrazně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější