Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Andrej Kiska: Já neodcházím. Přesně vím, co budu dělat

Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto Vladimír Šimíček
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto Vladimír Šimíček

Kdybyste jen tušili, kolikrát jsem musel vysvětlovat Ficova slova a stydět se za ně, říká slovenský prezident v otevřeném rozhovoru Denníku N před sobotní volbou jeho nástupkyně nebo nástupce. Kiskův mandát, který už neobhajuje, skončí v červnu.

Pomalu končí vaše mise na postu prezidenta. S jakými pocity budete odcházet?

Že jsem bojoval, opravdu bojoval za lepší Slovensko. Hodně se toho povedlo, ale když jsem se zpětně díval na svůj inaugurační projev, došlo mi, že nová prezidentka, alespoň věřím, že to bude prezidentka, by z něj bez problémů mohla polovinu zkopírovat a použít.

Proč?

Protože hodně věcí se vůbec nezměnilo, například ve školství. Prezident má pouze sílu slova; mluvil jsem o něm pořád dokola, opakovaně, s různými ministry, předsedy vlád, ale nepohnulo se nic.

Do prezidentského úřadu jsem vstupoval jako člověk, který kdysi nechtěl dělat politiku. Netoužil jsem po moci ani po sezení v paláci. Jenže zkušenosti z Dobrého anděla (Kiskova charitativní nezisková organizace, pozn. red. Deníku N) a fakt, že naše země selhávala v oblasti korupce, zdravotnictví, sociálních věcí, mi dodaly obrovskou energii. Pochopil jsem, že charita je sice skvělá věc, ale pokud chceme zemi a lidem pomoct systémově, musím vstoupit do politiky.

Prezident sice musí chodit i klást věnce, ale jelikož je volený lidmi, musí se v prvé řadě za ně umět postavit. To se mi dařilo – důvěra v prezidentský úřad je na vysoké úrovni. Všude, kam na Slovensku přijdu, cítím velkou podporu lidí.

Nestává se často, aby se politikům tleskalo. Mně se to stává i na kulturních a na sportovních akcích, kde lidé politiky příliš nemusejí. V zahraniční politice jsem vždy jasně stál za naším ukotvením v EU a NATO, mám výborné osobní i pracovní vztahy s našimi sousedy.

Silným momentem bylo mé vystoupení v Evropském parlamentu a neobvykle dlouhý potlesk. Na summitech NATO jsem vždy reprezentoval postoj vlády. Na cesty jsem brával velké podnikatelské delegace, otevíral jsem dveře všude tam, kde se dalo.

Co říkáte o Slovensku partnerům a návštěvám? Podle kritiků poškozujete jméno země v zahraničí.

Jen malý příklad: v listopadu 2017 jsem vystoupil v Evropském parlamentu, kde jsem mluvil o hrdém, úspěšném, svobodném a demokratickém Slovensku. Seděl tam také náš eurokomisař Maroš Šefčovič a tleskal. Stejně vystupuji v zahraničí vždy.

Pouze předseda Směru a premiér tvrdí opak, ale je to jen marketing, populismus. Každý, kdo měl možnost mě v zahraničí slyšet nebo se mnou absolvovat zahraniční cesty, velmi dobře ví, co tam říkám.

Také zahraniční velvyslance na Slovensku vyzývám, aby se šli podívat mimo Bratislavu, protože jen tak si vytvoří správný obraz o zemi. Nenajdete nikoho, kdo by vám potvrdil, že bych Slovensko před zahraničím atakoval či kritizoval. Několik prezidentů jsem vzal do Tater, před týdnem jsem hostil osm prezidentů v Košicích. Všichni byli nadšeni a já jsem byl hrdý na naši zem.

Je u zahraničních návštěv předmětem debat i aktuální politická scéna na Slovensku?

Ano, bývá to předmětem debat zejména se státníky nám blízkými, tedy z okolních zemí. Když chtěl Fico kandidovat do Ústavního soudu, věděli o tom všichni státníci kolem nás. Jen nevěřícně kroutili hlavami. Stejně tak mí partneři z okolních zemí věděli, že jsme podle německého soudu vládním speciálem unesli Vietnamce (víc o případu také tady, pozn. red. Deníku N).

Musel jste často vysvětlovat kroky slovenských představitelů?

Kdybyste jen tušili, kolikrát jsem musel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější