Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi budují informační odboj. Pronikli jsme do sítí prokremelských trollů, hlásí skrytí elfové

Česko se po Pobaltí stalo dalším regionem, ve kterém se začali lidé bez podpory státu koordinovaně bránit trollům ničícím debaty na sociálních sítích. Foto: ČTK
Česko se po Pobaltí stalo dalším regionem, ve kterém se začali lidé bez podpory státu koordinovaně bránit trollům ničícím debaty na sociálních sítích. Foto: ČTK

Česko se po Pobaltí stalo dalším regionem, ve kterém se začali lidé bez podpory státu koordinovaně bránit trollům ničícím debaty na sociálních sítích. „Necílíme na lidi nešťastné a kritické, ale na ty, kteří vědomě přispívají k narušení fungování našeho státu,“ tvrdí čeští elfové.

Elfové pocházejí ze severské mytologie, kde jsou tyto bytosti jistým protipólem jiných mytických stvoření – trollů. Deník N měl v uplynulých dnech možnost mluvit se třemi českými „elfy“, členy komunity, která podle jejich vlastních slov čítá desítky lidí. Jsou mezi nimi i osobnosti veřejného života, ale svou identitu chtějí alespoň prozatím udržet v utajení.

Mají pro to dobré důvody. Jedním z nich je příběh finské reportérky Jessikky Aro, která pro veřejnoprávní televizi Yle před čtyřmi lety začala mapovat aktivity „trollů“, jak se říká lidem rozvracejícím internetové diskuse.

Novinářka versus trollové

Trollové se finské novinářce začali mstít. Obviňovali ji, že je cizí agentka, posílali jí audiozáznamy s výstřely z pistole a šířili zprávy, že bere drogy. Letos v říjnu finský soud jednoho z nich poslal do vězení, druhému uložil podmínku a nařídil jim náhradu škod způsobených obtěžováním a pomlouváním reportérky. Byl to první rozsudek svého druhu v Evropě. To, že novinářce trollové systematicky ničili kariéru i osobní život, ale verdikt vymazat nemohl. Její zpověď v angličtině si můžete přečíst zde.

„Útoky trollů už naši společnost zraňují. Chceme uspět jako Baltové“

Čeští elfové se díky anonymitě chtějí podobným útokům vyhnout. Inspirovali se v Pobaltí, kde mají s prokremelskými trolly rozsáhlé zkušenosti. „Tamním elfům se do značné míry podařilo ruské informační operace omezit,“ říká elf, který stál u založení české skupiny. „Jsme s nimi ve spojení, chceme to napodobit.“

Soudobé Rusko bere postsovětské republiky Estonsko, Lotyšsko a Litvu stále jako svou sféru vlivu. Jsou nejvíc na ráně – kromě Ukrajiny, kde Rusové vsadili na vojenské řešení. Proto v Pobaltí vznikly v reakci na působení proruských sympatizantů a „trollích farem“ s placenými diskutéry skupiny elfů nejdříve. Popsal to například server Aktuálně.cz.

V hledáčku Ruska

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější