Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak fotit iPhonem

Toužíte po tom, přinést si z procházky parkem fotografie, o které by se porvaly světové galerie? Ukážeme vám, jak na to.

Možná tomu zatím nevěříte, ale iPhone vám přesně tohle umožní. Triky profesionálů má dnes na dosah každý, kdo si může iPhone dovolit. Stačí jen vědět, kde co zmáčknout a jakých pravidel se držet. Pro úplnost dodáváme, že popisované funkce odpovídají nejnovějším modelům iPhonů.

Kouzlo dokonalé kompozice

Začneme jedním zlatým pravidlem, které vaše fotky okamžitě posune o úroveň výš. Říká se mu „Pravidlo třetin“ a používá se už přes 200 let. Pro jeho naplnění stačí dodržet dva principy:

  1. Umístit objekty zájmu do blízkosti jedné z linií a opticky tak obraz rozdělit na třetiny.
  2. Posunout je tak, aby byly co nejblíže průsečíkům třetinových linií.

Zní to trochu komplikovaně, ale stačí vlézt do nastavení telefonu, zvolit oddíl s foťákem a kamerou a zapnout mřížku (Grid). Pak už jen stačí zaujmout správný úhel tak, aby se výrazné objekty nacházely právě na průsečících linií.

Čtěte také:

Jak na focení v zimě
Full Frame vs APS-C aneb na velikosti záleží
Vyzkoušejte si práci s grafickými tablety
Netradiční fotografické techniky v přírodě

Budiž světlo, budiž ostrost

Zapomeňte na zdlouhavé nastavování ostrosti a světelnosti. Stačí jednoduše prstem klepnout na tu část obrazu, kterou chcete mít ostrou, a software udělá všechno za vás. Můžete tak zaostřit na objekty v popředí a pozadí za nimi krásně rozmazat, nebo naopak rozostřit popředí pro umělecký efekt.

Stejně jednoduše se nastavuje i expozice. Po zaostření se vám na displeji objeví malý posuvník ve tvaru slunce, který prstem chytíte a posouváte nahoru nebo dolů podle toho, jak moc světlý nebo tmavý chcete snímek mít.

Pokud tedy třeba fotíte postavu v tmavé místnosti proti oknu, foťák by z ní automaticky udělal černou siluetu. Stačí na ni klepnout, vytáhnout posuvník nahoru a náhle ze tmy místo siluety vykoukne nasvícená postava se všemi detaily. Nutno dodat, že okolní prostor by v takovém případě byl světelně zcela přepálený.

Někdy ale můžete chtít ostrost takzvaně zamknout, aby se vám neustále sama neměnila. To se hodí zejména při focení v exteriérech, kdy vám do pečlivě naaranžovaného záběru může vejít člověk a mobil na něj automaticky přeostří.

A jak na to? Je to opět otázka vteřinky. Stačí místo klepnutí prst na displeji podržet a počkat, až se objeví hláška oznamující zamčení (AE/AF Lock). Nastavení expozice se zámkem je stejné jako bez něj, opět stačí použít posuvník. Když nyní něco vyfotíte, telefon se nepřepne do automatického režimu, ale nechá vaše nastavení stejné i pro další záběry. Zámek pak zrušíte klepnutím kamkoli na displej.

Portrét jako z galerie

Pro dokonalý portrét musíte sladit několik věcí. Nejprve najít skvělý úhel, který váš objekt zobrazí originálním a výrazným způsobem. Poté vybrat pozadí, před kterým se nebude ztrácet. Dále najít to nejlepší světlo a nastavit expozici podle toho, jestli chcete dosáhnout realistického efektu, vysokého kontrastu apod.

A nakonec? Použít portrétní mód. Tahle super vychytávka sama rozostří pozadí za foceným člověkem a nechá ho tak opravdu vyniknout. Mód funguje jen tehdy, když je focená osoba vzdálena od objektivu alespoň 61 cm a nanejvýš 244 cm. Pokud z tohoto rámce vypadnete, mobil vás na to sám upozorní.

Míru rozmazání pozadí můžete upravovat dodatečně přímo v aplikaci telefonu

Autor:  Martin Müller

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější