Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Statečná lékařka zanechala zatím nejsilnější svědectví o situaci v obléhaném Mariupolu

Rusy zničené mariupolské divadlo. Foto: Alexandr Jermočenko, Reuters
Rusy zničené mariupolské divadlo. Foto: Alexandr Jermočenko, Reuters
  • Ruský tlak neustává, situace u Popasné není dobrá.
  • Ukrajinská obrana připomíná sovětskou u Kurska.
  • Ukrajinská lékařka tři týdny natáčela, jak zachraňovala civilisty, ukrajinské i ruské vojáky – zajali ji a zmizela.
  • Mapy dne – místa nejtěžších bojů za předcházejících 24 hodin; situace mezi Chersonem a Mykolajevem.
  • Videa dne – návrat k ruské tragédii na mostě, zatím nejdetailnější video z lesa u Bilohorivky; poražení ukrajinští vojáci se vzdávají v Azovstalu; jak vypadají ruské psychologické operace – sovětská hymna na frontě; dojímavý pohřeb ukrajinského pilota; ohnivý konec jednoho ruského BMP; zničený ruský konvoj u Popasné.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 19. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku. (Projekt Oryx znovu začal aktualizovat čísla, dnes jsou proto po několika dnech beze změny mírně jiná.)

Ruský tlak neustává, situace u Popasné je velmi napjatá. V těchto dnech se největší pozornost soustřeďuje na Charkov a Popasnou. Ani z jednoho tohoto místa nepřicházejí dobré zprávy.

U Charkova se zdá, že se ukrajinská protiofenziva zastavila. Zprávy o jejím rozvinutí na druhou stranu řeky Severní Doněc ve směru na Vovčansk se stále oficiálně nepotvrdily. Naopak ruská armáda údajně získala zpět několik obcí, o které za poslední dva týdny u Charkova přišla.

Jako vždy je se závěry třeba několik dní počkat. Z bojišť přicházejí často protichůdné zprávy a chvíli trvá, než se informační šum vyčistí. S velkou mírou pravděpodobnosti však lze tvrdit, že ukrajinský postup u Charkova ztratil na tempu.

Napjatější situace je u Popasné. Mapa ze včerejšího vývoje bojů znázorňovala, jak důležité je toto město a jakými různými směry se ruský tlak rozlévá po jeho dobytí. Hlavní nápor směřuje na západ k Bachmutu a na sever k Lysyčansku. Podle nepotvrzených zpráv z bojiště se ruské jednotky snaží obcházet opevněné body.

Jeden takový je u vesnice Volodymyrovka na západ od Popasné. V její blízkosti jsou vyvýšeniny, které ovládá ukrajinská armáda a kontroluje z nich okolí.

Je třeba mít obavy o ukrajinskou obranu? Stále se drží a Rusové navzdory úporné snaze nikde nedosáhli průlomu. Přesto vytrvale postupují.

Situace připomíná boje u Kurska v roce 1943. Sovětská armáda tehdy proti německé ofenzivě připravila hlubokou obranu. Když Němci překonali jednu linii zákopů, hned za ní je čekala další a tak pořád dokola. Přestože měli Sověti mnohem těžší ztráty, v jistém okamžiku se jim tímto způsobem útok podařilo zastavit. Také Ukrajinci mají podobnou taktiku. Neví se, kolik a jakých linií bunkrů a zákopů vybudovali, ale určitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější