Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrají si vaše děti na válku? Nebraňte jim v tom, radí odborníci na duševní zdraví

Foto: Lavi Perchik, Unsplash
Foto: Lavi Perchik, Unsplash

Lenčin syn nedávno přinesl ze školy poznámku o tom, že si o přestávce hrál se spolužáky na válku. Podle učitelky při hře „mířil“ imaginární zbraní na spolužáka a napodoboval zvuk výstřelu. Učitelka napsala rodičům, aby si o tom se synem promluvili, protože jakékoli „projevy násilí“ jsou ve škole přísně zakázány. Pokud se to bude opakovat, hrozí prý chlapci horší známka z chování.

Lenka popsala svou zkušenost ve skupině pro rodiče na Facebooku. Několik dalších rodičů v diskusi také uvedlo, že jejich děti čelí ve škole podobným zákazům. Nesmí si do školy nosit hračkářské zbraně ani předstírat střelbu nebo boj jako součást hry.

Mnozí rodiče u toho určitě s úsměvem vzpomínali, jak si sami v dětství běžně hráli na indiány, na partyzány a podobně. Někteří členové skupiny na Facebooku proto považují takové zákazy za přehnané, ale jiní s nimi souhlasí, protože i oni považují boj v rámci hry za projev agrese.

Několik rodičů také uvedlo, že jejich děti v současné době hrají více bojových her, zřejmě i pod vlivem aktuálních zpráv o válce na Ukrajině. „Nevím, zda to mám svému synovi zakazovat. Bojím se, že se začne chovat agresivně,“ napsala jedna matka.

Hra dává dětem pocit kontroly nad situací

Psycholožka Jana Ashfordová říká, že toto téma dnes řeší mnoho rodičů. „Stejně jako si děti donedávna hrály na testování na covid, teď poslouchám, jak si hrají na válku nebo kreslí válku. Objevuje se to i u nás v pracovnách, ale také ve školkách a školních družinách,“ popisuje psycholožka, která pracuje v Alma Centru.

Uvědomuje si, že dospělým to může být často nepříjemné – bojí se, že to v dětech podnítí agresivitu, nebo si myslí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější