Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mezi gymnáziem a průmyslovkou už není fatální rozdíl. Zrušení systému dvou přihlášek by pomohlo všem, říká náměstek

Náměstek jihomoravského hejtmana pro vzdělání Jiří Nantl (ODS) říká, že roste "autentický" zájem žáků o přírodovědné a technicky zaměřené střední školy. Foto: ČTK
Náměstek jihomoravského hejtmana pro vzdělání Jiří Nantl (ODS) říká, že roste „autentický“ zájem žáků o přírodovědné a technicky zaměřené střední školy. Foto: ČTK

Systém dvou přihlášek na střední školy je podle náměstka jihomoravského hejtmana pro školství Jiřího Nantla (ODS) zastaralý a nutí děti jít na školy, na které často nechtějí. „Moderní společnost spěje k tomu dostat z člověka talent. My ale stále používáme nástroje, které jsou střižené na jinou dobu,“ říká v rozhovoru.

Co se v rozhovoru dočtete:

  • O jaké střední školy roste zájem.
  • Proč je systém dvou přihlášek podle Jiřího Nantla zastaralý.
  • Kolik míst v posledních letech přibylo na brněnských středních školách s maturitou.

Počítal Jihomoravský kraj s letošním silnějším populačním ročníkem, který vychází z devátých tříd? Navýšil kapacity na středních školách, jež zřizuje?

Snažíme se posilovat kapacity tam, kde vidíme jejich dlouhodobý nedostatek. Což je především u všeobecného vzdělávání v Brně. Ale navyšování kapacit má omezení – právní předpisy, prostor ve školách. Nejde jen o rozhodnutí kraje, vliv má i objektivní stav, protože Jihomoravský kraj je nejvíc postižený nespravedlivým rozpočtovým určením daní.

Na jednoho obyvatele dostáváme ze státního rozpočtu nejmíň peněz z celé republiky, takže je pro nás velmi složité dělat velké investice.

Kolik investujete do školství?

Za volební období mezi dvěma sty a pěti sty miliony korun. Jde o skutečné rozvojové investice. Další stamiliony jsou běžné opravy a řešení havárií.

Navýšili jste počet míst na středních školách?

Navýšení v Brně bylo jen ve všeobecném maturitním směru, tedy gymnázia a lycea – za dva roky šlo o více než tisíc studijních míst. Jdeme i cestou souhlasných stanovisek soukromým poskytovatelům vzdělání, protože je to součást nabídky studijních oborů. Kraj to na investicích nic nestojí.

Největší zájem o gymnázia v Jihomoravském kraji je v Brně, kde je až desetinásobný převis zájmu nad počtem míst. Kolik by Brno uneslo čtyřletých gymnázií, aby byla uspokojená poptávka po tomto typu vzdělání?

Optimální převis jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Rozhovory

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější