Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Němcům došla trpělivost se Schröderem. Bývalého kancléře blízkého Putinovi parlament zbavil části privilegií

Gerhard Schröder s Vladimirem Putinem v Petrohradě během MS ve fotbale v roce 2018. Foto: Kreml, kremlin.ru
Gerhard Schröder s Vladimirem Putinem v Petrohradě během MS ve fotbale v roce 2018. Foto: Kreml, kremlin.ru

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder má velmi blízko jak k Rusku, tak k Vladimiru Putinovi. Toho se i přes silný veřejný tlak odmítl zříct. Německé vládnoucí strany spolu s konzervativní opozicí se proto rozhodly, že ho zbaví některých státních výhod. A navíc mu hrozí, že ho Evropská unie v rámci sankcí proti Rusku umístí na sankční seznam.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je dodnes předsedou představenstva ruského ropného gigantu Rosněfť. Je rovněž aktivně napojený na projekt Nord Stream 1 a 2 – kontroverzní plynovody, které podporoval už jako kancléř a které vedou pod Baltským mořem z Ruska přímo do Německa (a vyhýbají se Ukrajině i Polsku).

Společný návrh vládnoucích sociálních demokratů (SPD – strany, z níž Schröder pochází), Zelených a liberální Svobodné demokratické strany (FDP), o kterém dnes rozhodl rozpočtový výbor Bundestagu, je mimořádným krokem –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější