Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanovi zbývají poslední měsíce na Hradě. Vysvětlujeme, s jakými trumfy může ještě hrát

Prezident Miloš Zeman pronáší ve Sněmovně projev při jednání o státním rozpočtu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezident Miloš Zeman pronáší ve Sněmovně projev při jednání o státním rozpočtu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Miloš Zeman bude už za deset měsíců bývalou hlavou státu. I když v minulých měsících přišel o zásadní porci svého vlivu, stále disponuje možnostmi, jak ovlivňovat českou politiku i společnost. To naplno prokázal v posledních týdnech, když jmenoval guvernérem ČNB Aleše Michla a omilostnil pravomocně odsouzeného Miloše Baláka. Jaké další příležitosti ještě na Zemana čekají?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Loňský podzim znamenal pro prezidenta Miloše Zemana ústup do ústraní. Jeho zdravotní problémy a také výsledky voleb totiž významně oslabily jeho dosud silnou pozici v české politice.

Po porážce svého dlouholetého spojence Andreje Babiše (ANO) Zeman ztratil spolehlivého a tvárného partnera v čele vlády. Do Babišova koaličního kabinetu si dokázal protlačit několik svých ministrů, na Petru Fialovi už si podobné ústupky nevymůže.

Vedle ztráty mocenské pozice Zemana oslabil také propad důvěry. Podle nedávného zjištění agentury Kantar CZ je spokojenost s výkonem prezidentské funkce na polistopadovém minimu.

Z těchto důvodů se nyní sice Zeman upozadil, nadále mu ale v rukávu zůstává několik trumfů, se kterými může do března 2023 hrát. Ty se dají rozdělit v zásadě do tří oblastí: prezidentovy ústavní kompetence, jeho vliv na společnost a „šedou zónu“ jeho spolupracovníků.

Klíčové rozhodnutí

Nedávný tah Michlem není poslední krok, který Zemana v souvislosti s Českou národní bankou čeká. Jde přitom o klíčovou věc. V době, kdy výrazně roste inflace, mají rozhodnutí ČNB reálný dopad na celou zemi.

V sedmičlenné bankovní radě prozatím vítězí přístup zvyšování základní úrokové sazby, čímž se banka snaží regulovat objem peněz v ekonomice. Jedním ze dvou oponentů tohoto postupu je právě Aleš Michl, kterého prezident od července jmenoval guvernérem. Do konce svého mandátu ale Zeman může, pokud bude chtít, zcela převrátit i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější