Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD a Zelení testují v Praze nový směr pro celostátní politiku. „Míříme k dvoucifernému číslu,“ říká lídryně Šabatová

Lídryně společné kandidátky Anna Šabatová představila na tiskové konferenci ve svém bytě koaliční dohodu Zelených a ČSSD pro volby do pražského zastupitelstva. Foto: ČTK
Lídryně společné kandidátky Anna Šabatová představila na tiskové konferenci ve svém bytě koaliční dohodu Zelených a ČSSD pro volby do pražského zastupitelstva. Foto: ČTK

ČSSD podepsala pro pražské komunální volby spolupráci se Zelenými. Kandidátku pod názvem Solidarita povede bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, která doufá ve dvouciferný výsledek. Spolupráce obou stran na úrovni hlavního města má být zkouškou pro případné partnerství na celostátní úrovni. Obě uskupení chtějí společně fungovat jako demokratická levice.

„Tady máte čaj. Hlavně si každý něco dejte, ať mi to tady nezůstane,“ říká ve svém obývacím pokoji na pražských Vinohradech bývalá ombudsmanka, disidentka a celoživotní ochránkyně lidských práv Anna Šabatová.

Symbolicky právě v její kuchyni podepsali spolupráci dvě politické strany, které jsou se jménem Šabatové spjaty – Zelení, za které v minulosti dvakrát kandidovala do Senátu, a sociální demokraté. Pod společnou kandidátkou s názvem Solidarita chtějí uspět ve volbách na pražský magistrát.

„Mám vhled do obou stran a těší mě, že ke spojení došlo. Myslím, že se obě doplní a vytvoří funkční celek. Je to spojení, kterému skutečně důvěřuji,“ vysvětlila Šabatová těsně před popisem spolupráce.

Snídaně v kuchyni české disidentky má ukázat způsob, jakým se obě uskupení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější