Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká republika chce vést Radu OSN pro lidská práva, sotva v ní nahradila vyloučené Rusko. Co je Rada zač a jaký má smysl?

Jednání Rady OSN pro lidská práva k situaci na Ukrajině 12. 5. 2022. Foto: Jean Marc Ferré, UN Photo,, OSN
Jednání Rady OSN pro lidská práva k situaci na Ukrajině 12. 5. 2022. Foto: Jean Marc Ferré, UN Photo,, OSN

Česká republika usedla do uvolněné lavice po vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva, sama svou členskou lavici opustila jen na konci loňského roku. Diplomatické a politické kruhy považují znovuzvolení za úspěch. Česko se ale asi nespokojí jen se „staronovou“ členskou židlí a spřádá plány na bitvu o předsednické křeslo v příštím roce, jak zjistil Deník N v kuloárech Rady.

„Zvedli jsme hozenou rukavici a šli jsme do toho, měli jsme velkou podporu partnerů,“ řekl Deníku N velvyslanec Václav Bálek, stálý představitel České republiky při OSN a ostatních mezinárodních organizacích se sídlem v Ženevě. Šlo o logický krok, republika měla připravený diplomatický tým, který v Radě působil do konce loňského roku.

Česko si v Radě podle diplomatů vydobylo dobré jméno a zdroje v ní působící a další jí blízké osoby říkají, že vláda míří i na vyšší cíle. V roce 2023 by chtěl stát Radě předsedat a údajně si už v kuloárech vyšlapává cestu k listopadové předsednické volbě. Zástupce české diplomacie v Ženevě to Deníku N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější