Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pohár koaliční trpělivosti přetekl. Paralyzovanou Sněmovnu má vyřešit nová pracovní skupina

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koalice chystá pracovní skupinu, která by měla řešit nekonečné obstrukce ve Sněmovně. Deníku N to potvrdila předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vláda se s opozicí snažila minulý týden jednat, přesto bude skupina řešit také změnu jednacího řádu. „Nejsem ale včerejší, vždy musí být vůle i na druhé straně,“ říká Pekarová Adamová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Volební období sice teprve startuje, některé předlohy ale podle vlády spěchají už nyní. Jedním z příkladů může být právě korespondenční volba pro Čechy žijící v cizině. Tuto změnu chtěla vládní většina přijmout rychle, aby ji bylo možné využít již pro prezidentské volby v příštím roce.

To se aktuálně jeví jako nepravděpodobný scénář, stejně jako prosadit cokoli jiného. „Tohle už není obstrukce, to je opravdová paralýza. V každém volebním období je nějaké téma nebo dvě, které si opozice vybere jako klíčové a řeší ho obstrukcemi. Jenže hnutí ANO, v některých případech i SPD, si jich takto vybralo už asi sedm,“ kritizuje chování opozice předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová.

Přesto by se podle šéfky dolní komory měly strany mezi sebou domluvit. Také proto se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější